Rykliai vaiduokliai, dar vadinami chimeromis, nėra tikrieji rykliai, nors ir priklauso kremzlinėms žuvims. Apie šiuos jūrų gyventojus žinoma nedaug, nes paprastai jie plaukioja iki 1800 m gylyje ir tyrinėtojams daugiausia yra nepasiekiami.

„Rykliai vaiduokliai yra gana paslaptingi ir gyvena vandenyno gelmėse, todėl juos yra labai sunku pasiekti, taigi mes turime labai mažai duomenų apie šią rūšį. Tai, ką žinome, esame gavę iš didelių suaugusių gyvūnų, kurie paprastai būna užaugę iki metro ar pusantro metro ilgio, todėl aptikti tokį ryklį, kuris iš esmės telpa į mano delną, yra labai neįprasta. Tačiau tai fantastiška patirtis, nes suteikia mums šiek tiek įžvalgų apie šios rūšies biologiją“, – sakė Nacionalinio vandenų ir atmosferos tyrimų instituto (NIWA) žuvininkystės mokslininkė, mokslų daktarė Brit Finucci.

Vaiduoklių ryklių embrionai vystosi kiaušinių kapsulėse, padėtose ant jūros dugno, ir maitinasi tryniu, kol būna pasiruošę išsiristi. Neseniai išsiritęs ryklio vaiduoklio jauniklis buvo sugautas 1,2 km gylyje, ketvirtadienį pranešė B. Finucci.

Ji pažymėjo, kad šis radinys suteiks šiek tiek informacijos apie šią rūšį. Ryklio vaiduoklio jaunikliai dažniausiai randami skirtinguose gyliuose negu suaugusieji ir kai kuriais atvejais atrodo kitaip negu suaugusieji. Šie sutvėrimai, dar vadinami žiurkiažuvėmis, žuvimis – triušiais ar žuvimis – drambliais, turi stambias galvas ir itin dideles akis.