Už kiekvieną surinktą nuorūką paukščiai užsidirba maisto. Jie surenka cigaretes ir išmeta į specialiai tam skirtą mašiną. „Corvid Cleaning“ įkūrėjas Christianas Güntheris-Hanssenas sako, kad paukščiai vis dar yra laukiniai, tačiau valymo procese dalyvauja „savanoriškai“. Šiuo metu vykdomas bandomasis projektas, todėl įmonė gali įvertinti ir kaip nuorūkų rinkimas veikia paukščių sveikatą.

Kol trilijonai cigarečių nuorūkų visame pasaulyje patenka į aplinką, „Keep Sweden Tidy Foundation“ skaičiuoja, kad vien Švedijoje cigarečių yra daugiau nei 1 mlrd. Kaip pranešė „The Guardian“, šios rūšies atliekos sudaro 62 proc. visų šiukšlių.

Kad gatvėse nebūtų šiukšlių, Švedija gatvių šlavimui išleidžia apie 20 mln. Švedijos kronų (apie 2,2 mln. dolerių). Güntheris-Hanssenas mano, kad pasikliaujant laukinėmis varnomis, kurios surenka cigaretes mainais į maistą, gatvių valymo išlaidos gali sumažėti 75 proc. ar daugiau.

„Skaičiuojama, kad vienos cigarečių nuorūkos paėmimas šiandien kainuoja apie dvi kronas. Savivaldybės sutaupymas priklauso nuo to, kiek nuorūkų surinks varnos“, – aiškino Güntheris-Hanssenas.

Remiantis 2014 m. atliktais tyrimais, varnos pasižymėjo 7–10 metų vaiko samprotavimo įgūdžiais, todėl jos galėjo sėkmingai susidoroti su sudėtingomis užduotimis – ieškoti šiukšlių, numesti jas į konkretų aparatą ir gauti maistą kaip atlygį.

„Jas lengviau mokyti ir yra didesnė tikimybė, kad jos mokysis vienos iš kitų. Taip pat yra mažesnė rizika, kad jos netyčia suvalgys šiukšles supainiojusios jas su maistu“, – sakė Güntheris-Hanssenas.

Vis dar nerimaujama dėl paukščių sveikatos, tvarkant šias toksiškas atliekas. Žinoma, taip pat kyla klausimas, kodėl mes galime išmokyti gyvūnus rinkti šiukšles, bet negalime išmokyti žmonių nustoti šiukšlinti.

„Būtų įdomu sužinoti, ar tai galėtų veikti ir kitose aplinkose. Taip pat mes galime išmokyti varnas pasiimti cigarečių nuorūkas, bet negalime išmokyti žmonių nemesti jų ant žemės. Tai įdomi mintis“, – sakė Tomas Thernström, Södertälje savivaldybės, kurioje yra išmetimo mašina, atliekų strategas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)