Vilnietė Žana Nadyršina ežiuką pusnyse nufotografavo sausio 29 dieną. Jos nuotraukose matyti, kad gyvūnas eina per pusnis.

Gamtininkas D. Makavičius sako, kad ežiai žiemoja žemės paviršiuje, pasislėpę po lapais, kokiame nors įdubime, išraustame urvelyje ir gali būti, kad dėl atlydžio į tą jo žiemojimo vietą pateko vanduo, todėl jis atsibudo.

„Žiemos Lietuvoje nebėra tos tradicinės, kai, sakykim, lapkričio gale viskas užšąla ir tik kovo gale atsileidžia. Žiemos dabar švelnios ir matyt į tas jų tipines žiemavietes patenka sniego, vandens. Temperatūra buvo pliusinė ir jis išlindo. Kaip ir šikšnosparniai. Jie žiemą miega, bet gavome skambučių iš žmonių, kad juos šiuo metu aptinka“, – paaiškina gamtininkas.

Ežiukas

Pašnekovas sako, kad ežiui reikėtų pagelbėti – nunešti į jam tinkamesnę vietą, kur jis toliau žiemotų: ūkinį pastatą, rūsį ar kt., arba perduoti gyvūnų globos draugijai. Paprastai šie gyvūnai bunda kovo gale arba balandžio pradžioje. Ežį, anot jo, galima ir palikti, kur rastas, tačiau jam pačiam išgyventi gali būti sudėtinga.

„Pabudęs ežiukas bando ieškoti kitos žiemavietės, bet jeigu tuo metu dar pašąla, tai jos tikrai neras. Dalis ežių populiacijos žus, sumažės, galbūt kiti prisitaikys. Aš manyčiau, jei žmogaus aplinkoje, mieste, gyvūnas aptiktas, jam reikia padėti. Jei norime turėti gamtą mieste“, – sako D. Makavičius.

Gyventojai turėtų žinoti, kad imti laukinių gyvūnų į namus negalima ir už tai gresia bauda. Gamtininkas sako, kad tokiais atvejais, kai randami gyvūnai, derėtų pranešti gamtos apsaugos organizacijoms: Aplinkos apsaugos agentūrai, Aplinkos apsaugos departamentui ir pasitikslinti, kaip geriausia gyvūnui padėti.

Grynas.lt jau rašė apie iš žiemos miego pabudusią varlę. Ji buvo užfiksuota Šiaulių apskrityje. Tuomet herpetologas Gerardas Paškevičius sakė, kad greičiausiai varlė pabudo dėl staiga pakilusios temperatūros jos žiemojimo vietoje, ir kad jau gali būti pabudusių angių. Apie tai daugiau paskaityti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)