Aptiko retą rūšį

„Metų pradžia va tokia. Ponia Aušra, ačiū jai už rūpestingumą, rado savo pašto dėžutėje žvėrį, kuris matyt nuo laiškų dėjimo išsibudinęs, per atlydį kažkaip patekęs į netinkamą vietą. Lauke lietus, jo būklė neaiški. Teko parsivežt, pagirdyt, gerai pamaitint musėmis ir jų lervomis (ačiū žvejų masalų automatams). Žvėris pasikėlė temperatūrą, gerai prikišo skrandį, atsigėrė ir ryte išskrido į platųjį pasaulį. Šilta, balkoną laikiau atidaręs, žvėris sveikas, susigaudė, ką daryt“, – rašo Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis.

Anot jo, daugiaaukščiai pastatai šikšnosparniams atstoja kalnų uolas, kuriose jie praleidžia žiemas.

„Daugiabučiai jam atstoja kalnų uolas, kuriose natūraliai žiemoja, tai čia ir renkasi žiemavietes, plyšių jiems čia yra apsčiai. Tegu keliauja į laisvę. Tuo metu nuskambėjo žadintuvas, tai įnešė truputį mistikos. Dvispalvis plikšnys įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Džiugu, kad jam viskas gerai“, – sakė parko ekologas.

Protingi ir naudingi padarai

Radus sužeistą šikšnosparnį ar šiam patekus į neįprastą vietą, E. Paplauskis ragina pranešti Šikšnosparnių Lietuvoje apsaugos draugijai.

Šios draugijos pirmininkas Deividas Makavičius Grynas.lt anksčiau yra pasakojęs, kad šikšnosparniai yra intelektualūs ir gana prieraišūs gyvūnai, taip pat jie labai pasitarnauja mažindami uodų kiekius, todėl dažnai jiems skirti inkilai keliami netoli sodybų.

Radusiems į namus įskridusį šikšnosparnį gamtininkas rekomendavo jį imti su pirštinėmis, nes Lietuvoje yra trys jų rūšys, kurios galėtų prakąsti žmogaus odą. Jei šis gyvūnas įskrido į namus, geriausiai uždaryti kambario duris, atidaryti langą, išjungti šviesą ir išeiti. Tuomet šikšnosparnis turėtų pats išskristi.

Jei gyvūnas rastas įsikabinęs į sieną, anot gamtininko, galima bandyti jį įkelti į dėžutę, išnešti į lauką ir palikti saugioje vietoje. Svarbu, kad dėžės kraštai nebūtų per aukšti ir jis galėtų išlipti.

Visame pasaulyje, D. Makavičiaus teigimu, aptinkama 1200 skirtingų šikšnosparnių rūšių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)