Po Surabajos miesto zoologijos sodo aptvarą šliaužioja jauni Komodo varanai, švysčioja jų dvišakiai liežuviai. Vieni gyvūnai kovoja dėl patelės, kiti tvenkinyje tyko grobio.

Šių milžiniškų driežų aptinkama tik atokioje Komodo saloje ir keliose kaimyninėse salose rytinėje Indonezijoje. Rugsėjį Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga Komodo varanus įtraukė į Raudonąjį nykstančių rūšių sąrašą, atkreipdama dėmesį į vis didėjančią grėsmę, kurią kelia klimato kaitos poveikis.

Perspėjama, dar dėl kylančios oro temperatūros ir jūros lygio, kaip numatoma, Komodo varanams gyventi tinkamų buveinių per artimiausius 45 metus sumažės mažiausiai 30 proc. Zoologijos sodo darbuotojai viliasi, kad jų pastangos išgelbėti Komodo varanus atkreips pasaulio lyderių, Glazge susirinkusių aptarti kovos su klimato kaita veiksmus, dėmesį.

Nuo programos įgyvendinimo pradžios zoologijos sodo Komodo varanų populiacija išaugo iki 108 suaugusių ir 35 jaunų driežų, dar 40 driežų kiaušinių yra inkubatoriuose. Zoologijos sodo prižiūrėtojas Rukinas aiškina, kad, siekiant užtikrinti driežų poravimąsi, būtina pasirūpinti tinkama temperatūra ir drėgme. Jis pridūrė, kad tikimasi, jog zoologijos sode veisiami driežai galėtų būti sugrąžinti į natūralią jiems aplinką.