Didžiausias renginys

Paukščių palydos tradiciškai vyksta spalio pirmąjį savaitgalį ir yra populiariausias bei savo mastu didžiausias su paukščių stebėjimu susijęs renginys pasaulyje.

Ornitologas Gediminas Petkus pasakoja, kad į masišką paukščių stebėjimą įsitraukia ne tik ornitologai ir gamtininkai, bet ir mokyklos, įvairios organizacijos, regioniniai parkai.

Migruojantys paukščiai

Per paukščių palydas sparnuočiai masiškai skaičiuojami visoje Lietuvoje. Pavyzdžiui, Ventės rage juos skaičiavo ornitologai, kurie paukščius žieduoja, Pajūryje tai darė Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai, prie jų norintys galėjo prisijungti ir sparnuočius skaičiuoti ant Parnidžio kopos. Klaipėdos universitetas su ornitologais šiemet paukščius skaičiavo ant Klaipėdos šiaurinio molo. Visi šie duomenys vėliau perduodami Ornitologų draugijai, kuri juos apibendrina.

Gediminas Petkus

Nepaisant pandemijos šiemet sparnuočius iš viso išlydėjo 28 tūkst. žmonių, kurie suskaičiavo net 7,29 mln. praskrendančių paukščių. Lietuvoje vyko 30 renginių ir išvykų. Jų metų dalyvavo 353 paukščių stebėtojai.

Rekordiniai metai

Šiemet pagal traukiančių sparnuočių skaičių Lietuva atsidūrė trečioje vietoje iš 35 šalių, atsiuntusių rezultatus. Užfiksuotas įspūdingas paukščių skaičius – per vieną milijoną (1.070.324). Daugiau paukščių suskaičiavo tik suomiai (1.550.000) ir švedai (1.505.958). G. Petkus sako, kad rezultatas išties puikus, nes dažniausiai Lietuva būdavo 5-6 vietoje. Pavyzdžiui, pernai buvo suskaičiuota kur kas mažiau – per 230 tūkst. paukščių.

Migruojantys paukščiai

Per paukščių palydas sparnuočiai skaičiuojami nuo ankstaus ryto iki vidudienio ar vakaro.

Ornitologas sako, kad tam pasitelkiama tam tikra metodika: jei būrys paukščių skrenda ištisiniu srautu, kaip dažnai tai daro kikiliai, paskaičiuojama, kiek paukščių praskrenda per tam tikrą laiko vienetą ir gautas skaičius dauginamas iš laiko, kada jie aktyviai traukia.

Birdlife.lt duomenimis, rudens metu didesnę migruojančių paukščių koncentraciją galima stebima Lietuvos pajūryje, pamaryje, Nemuno Deltoje, todėl ypač gausiai sparnuočiai buvo stebimi Klaipėdoje, Kuršių Nerijoje, Ventės rage. Nemažai vandens paukščių suskaičiuota ir kontinentinėje Lietuvos dalyje – ežeruose, upėse, žuvininkystės tvenkiniuose.

10 gausiausių paukščių rūšių, registruotų Lietuvoje paukščių palydų metu:

  • kikiliai;
  • alksninukai;
  • didžiosios zylės;
  • paprastoji pempė;
  • mėlynoji zylė;
  • paprastasis varnėnas;
  • didysis kormoranas;
  • keršulis;
  • didžioji antis;
  • pilkoji gervė.

Gausiausiai šiemet buvo stebimi kikiliai (paprastasis kikilis ir šiaurinis kikilis) – jų suskaičiuota 624778. Taip pat užfiksuota 119 884 alksninukai, 89516 didžiųjų zylių, 87 445 paprastosios pempės. Šie paukščiai iš šiaurinių kraštų šiomis dienomis aktyviai traukia į pietvakarius. Palydų metų Lietuvoje stebėtos 135 paukščių rūšys.
Šiaurinis kikilis

Per šias palydas buvo užfiksuotas ir tik triskart Lietuvoje registruotas paukštis – naktikovis, taip pat retas paukštis – rudagurklis kalviukas.

3 gausiausios paukščių rūšys, registruotos palydų metu Europoje ir Centrinėje Azijoje:

  • kikiliai;
  • baltaskruostės berniklės;
  • paprastieji varnėnai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)