Svarbiausias 18-ojo Lietuvos grybavimo čempionato apdovanojimas – Varėnos rajono mero taurė – šiemet liko Varėnoje. Ją iškovojo komanda „Dzūkuciai“, per 2,5 valandos sugebėjusi Margionių kaimo miškuose pririnkti 22 kilogramus 643 gramus grybų. Nusivylimo tokia varžybų baigtimi neslėpė daugkartiniai šio čempionato nugalėtojai „Krembliai“ iš Paluknio kaimo Trakų rajone, šįkart užėmę antrąją vietą (18,357 kg).

„Gal tarptautinėse varžybose Lenkijoje geriau pasiseks“, – guodė vienas kitą palukniškiai.

Trečia liko 16,239 kg grybų prirovusi „Margionių marcų“ komanda. Daugiausiai baravykų – 12 – rado „Krembliai“.

Pasak Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos, grybavimo čempionatas kasmet būdavo tik rajone paskutinį rugsėjo savaitgalį rengiamos Grybų šventės įžanga, o šiemet tapo svarbiausiu jo renginiu, nes kitus dėl COVID-19 pandemijos suvaržymų teko atšaukti.

„Kitais metais Grybų šventę organizuosime anksčiau – pirmą, o ne paskutinį rugsėjo savaitgalį. Gal tada jai jau niekas nesutrukdys“, – kalbėjo meras.

17 į grybavimo čempionatą suvažiavusių komandų laukė ir dar viena staigmena – organizatoriai paskutinę akimirką pakeitė varžybų taisykles.

„Grybus dabar reikės ne pjauti, o rauti ir atnešti į svėrimo vietą su kotais. Komandos apie tą pakeitimą nieko nežinojo. Jeigu kam buvo kilusi pagunda iš vakaro paruošti ir kur nors paslėpti vieną kitą kibirą grybų, tai iškart matysis, kad jų kotai bus nupjaustyti“, – sakė čempionato vyr. teisėjas Audrius Korsakas.

Pasikeitė ir varžybų vieta – keletą metų iš eilės čempionato dalyviai grybaudavo Marcinkonių miškuose prie Kastinio ežero, o šiemet jiems teko ieškoti grybų Margionių kaimą supančiuose pušynuose. Buvo galima rinkti tik baravykus, raudonikius, voveraites ir žaliuokes, todėl prirovusieji šilbaravykių prieš laimikių svėrimą turėjo juos išrankioti. Nusivylė ir drauge su žaliuokėmis rinkusieji guotes.

„Dzūkai renka cikrinius grybus (baravykus), lepeškas ir zelionkas, o visus kitus vadina „budėm“ ir palieka tarvėm“, – atrėmė priekaištus vyr. teisėjas.

Šventėje svečiavosi Taivano atstovybės Lietuvoje delegacija ne tik kantriai klausiusi Margionių klojimo teatro folklorinio ansamblio dainų, bet ir neatsisakiusi paragauti dzūkiškos grybų sriubos. O nagingi Dzūkijos amatininkai parodė taivaniečiams, kaip nusipinti grybavimo pintinę, vadinamą „kašiku“ ir pasigaminti grybavimo peilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)