Kiek tiksliai atliekų buvo surinkta talkos metu, miškininkai įvertins kitą savaitę. Preliminariai skaičiuojama, kad miškai apsivalė nuo tonų atliekų: senų padangų, statybinio laužo, automobilių detalių, buitinės technikos, senų drabužių, plastiko.

„Atliekoms išmesti naudokimės ne miškais, o mūsų sukurtomis stambiagabaričių atliekų aikštelėmis, rūšiavimo konteineriais kiemuose tam, kad atliekos būtų teisingai sutvarkytos. Esame jau brandi visuomenė, nors neišvengę klaidų, galime užauginti naują kartą, kuri dar atsakingiau žiūrės į atliekų rūšiavimą“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Pasak Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus Valdo Kaubrės, vienoje vietoje, kurioje buvo tvarkomasi aplink Vilnių, rasta didžiulė krūva langų rėmų su stiklais – akivaizdu, kad buvo pakeisti viso pastato langai ir jais atsikratyta miškuose tiesiog pačiame Vilniuje, palei geležinkelį.

„Aptinkame šiukšlių giliai miškuose, tačiau nebaudžiami teršėjai nesibaimina versti atliekas ir itin matomose vietose. Tikiu, kad po šios akcijos atsiras daugiau pilietiškų žmonių, kurie, kilus įtarimui, kad į kažkas į mišką atvažiavo atsikratyti šiukšlių, paskambins 112“, – sako V. Kaubrė.

Miškininkai kasmet iš miškų išveža beveik 1000 tonų atliekų. Ypač miškininkai pastebi padangų keitimo sezoną, taip pat į miškus keliauja pavasarį išvalytų sandėliukų turinys. Kaip pažymi, urėdija, didžiule problema išlieka miškuose statybines atliekas išverčiantys nelegalūs atliekų vežėjai, dažnai besiskelbiantys interneto skelbimų svetainėse.

2018 metais miškuose išmestų nenaudojamų padangų rasta beveik 99,7 tonos, 2019 metais – 157 tonos, o pernai Valstybinių miškų urėdijos miškininkai Lietuvos miškuose surinko daugiau kaip 268 tonas gyventojų išmestų padangų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)