„Pastaraisiais metais matome, kad visi gandrai išskrenda ir savaite, ir dviem anksčiau nei Gandrų išskridimo diena. Jie yra protingi paukščiai ir labai žiūri orus. Jeigu, sakykim, yra lietingos savaitės, jie išskristi gali ir neskubėti. O jeigu oras palankus – yra šiltos, karštos dienos, jie pagauna karšto oro sroves, kurias mielai išnaudoja, kad jiems būtų lengviau skristi ir reikėtų kuo mažiau panaudoti energijos“, – pasakoja jis.

Gandrai migruodami įveikia apie 11 tūkst. kilometrų. Ornitologas sako, kad Europos gandrų populiaciją galima padalinti į dvi dalis: rytinę ir vakarinę subpopuliaciją.

„Rytinės populiacijos, į kurią patenka mūsiškiai, gandrai keliauja per Baltarusiją, Ukrainą, Bulgariją, skrenda Viduržemio jūros rytine pakrante, pasiekia Egiptą ir keliauja toliau link Pietų Afrikos.

Daugelis gandrų pasiekia ne Pietų, o Centinę Afriką (Keniją, Sudaną, Čadą), keli gali nuskristi ir iki galutinio taško. Jei gandras išskrenda rugpjūčio viduryje ar pabaigoje, spalio pradžioje jis jau būna šiltuosiuose kraštuose“, – aiškina G. Petkus.

Anot jo, paukščiai kada jiems išskristi pajaučia pagal fotoperiodą arba kitaip – dienos trukmę. Kai ji trumpėja, jie žino, kad metas ruoštis migruoti.

Gandrai skrenda didžiuliais būriais – apie 500 ar 1000 paukščių. Paprastai jie pasiekia nuo kilometro iki 3 kilometrų aukštį.

„Galima pamatyti, kai jie būriais sustoja maitintis. Tokie būriai liaudiškai vadinami seimais. Įdomu tai, kad gandrai elgiasi kiek kitaip nei kiti dideli paukščiai – gervės. Kai jie pasiekia Afriką, suaugęs patinas ir patelė žiemoja atskirai. O gervių žiemoja visa šeimyna kartu kur nors Vokietijoje arba, dažniausiai, Ispanijoje“, – teigia sparnuočių žinovas.

Anot jo, tikrai ne visi gandrai išskrenda tuo pačiu metu. Lietuvoje peri labai daug gandrų – apie 20 tūkst. porų. Dalis jų Gandrų išskridimo dieną jau bus palikę Lietuvą, kiti, galimai, dar bus pasilikę.

„Gandrai jau aktyviai traukia į pietus. Iš 8 GPS siųstuvais žieduotų gandrų visi jau išskridę. Vienas net jau pasiekė Egiptą“, – rugpjūčio 21 dieną sakė ornitologas.

Stebėti gandrų ir kitų paukščių migraciją galite svetainėje www.ornitologija.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)