Esant medžio pažeidimui, jis bando savo žaizdą užauginti, todėl kartais galima pamatyti į medžio žievę įaugusią vielą, kuri anksčiau buvo aplink jį apvyniota, ar medį, apaugusį tvora, į kurią jis kažkada buvo įsirėmęs.

Iš skaitytojo atsiųstos nuotraukos, jei tai nėra žmogaus darbas, galime spėti, kad vieno medžio kamiene buvo žievės pažeidimas, o greta augantis medis turėjo šaką, kuri ėjo tiesiai į tą pažaidą ir toje vietoje apaugo žieve. Kitaip tariant, gretimo medžio šaka įaugo į tą sužeistą medį ir taip susiformavo suaugimas. Dažniausiai tokie suaugimai pastebimi lapuočiuose.

Esame matę ir daugiau įdomių atvejų. Pavyzdžiui, Mažeikiuose vienas medis žieve apaugino į jį besiremiančią metalinę tvorą, o Kuršių nerijoje esančiame Raganų kalne auga medis, kuris galėjo išvirsti su visom šaknim, bet už kelių metrų nuvirtusiame kamiene išaugino papildomas šaknis, jomis įaugo į žemę ir taip išsilaikė.

Kitas pavyzdys – Renavo dvaro parko liepa, kuri lankoma kaip gamtos objektas. Vienu momentu ji palinko beveik horizontaliai ir jos šakos tiesiog persiorientavo: tos, kurios jai palinkus liko apačioje, nunyko, o tos, kurios buvo viršuje, pradėjo augti vertikaliai kol galiausiai tapo tarsi savarankiškais medžiais.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)