Nuotraukoje – baltijinė gegūnė, viena iš Lietuvoje natūraliai augančių orchidėjų. Tai – gegužraibinių šeimos daugiametis augalas. Daug metų ji buvo įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, bet 2019 metais, po sąrašų tikslinimo, iš šios knygos buvo išbraukta.

Baltijinė gegūnė aptinkama visoje Lietuvoje, bet ji nėra dažna. Ji gerai prisitaiko prie aplinkos ir gali išaugti gana skirtingose buveinėse.

Baltijinė gegūnė

Viena vertus, ji mėgsta drėgnas dirvas ir pelkėtas vietas. Tačiau jos taip pat kartais gali išdygti mieste, pakelėse. Galbūt su gruntu tiesiant šaligatvius, klojant pamatus ar pajudinus žemę jų sėklytė rado tinkamą terpę sudygti. Vis tik tokiose laikinose buveinėse jos nebūna ilgametės ir galiausiai išnyksta. Natūraliose, drėgnose buveinėse šie augalai žydi daug vešliau ir sudaro ilgalaikes augavietes.

Jų skinti tikrai nerekomenduojame, vis tik šis augalas turi saugotino augalo statusą.

Baltijinė gegūnė yra linkusi hibridizuotis su kitomis savo šeimos augalų rūšimis, todėl gamtoje yra randama nemažai jų hibridų. Augalo žiedynas yra daugiažiedis – tų žiedelių gali būti net iki šimto, o jo lapai būna dėmėti, bet tik iš viršutinės pusės. Baltijinei gegūnei artima, bet daug retesnė rūšis yra raiboji gegūnė. Jas atskirti galima pagal lapus – jeigu abi lapų pusės yra dėmėtos, tai bus raiboji gegūnė.

Baltijinės vardą gegūnė gavo dėl to, kad pirmą kartą dar Carinės Rusijos laikais ji buvo aptikta ir mokslininkų aprašyta Baltijos regione, Estijoje, taigi savo pavadinimą gavo pagal radimo regioną. Vėliau tą rūšį aptiko augant įvairiose vietose – ir Sibire, ir Mongolijoje.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)