Šią vasarą Palangoje atostogaujantiems poilsiautojams kaip niekad tenka kęsti vabzdžių antplūdžius. Visai neseniai pliažuose juos puolė žiedmusės, o dabar jūros krantai nusėti skraidančiomis skruzdėmis.

Gamtininkas Deividas Makavičius sako, kad pajūrio krantus sekmadienį nuklojo sparnuotosios skruzdės, kurios vadinamos juodosiomis arba sodinėmis skruzdėmis. Būtent liepos gale–rugpjūčio pradžioje, kai įsivyrauja šilti orai, skruzdėlynuose užauga nauja jų karta. Padaugėjus skruzdžių jos turi skirsti ieškoti naujų vietų gyventi.

„Tos skruzdės nekrauna mums įprastų kūgio formos skruzdėlynų, o gyvena dirvoje. Skruzdžių patelės ir patinėliai užsiaugina sparnus ir išskrenda ieškoti naujų namų. Kai skruzdės susiporuoja, patinėliai iš karto žūna, o patelės, radusios tinkamą vietą, numeta sparnus ir įkuria savo atskirą skruzdėlyną. Šiuo atveju didelė dalis pajūryje gyvenančių skruzdžių susidūrė su natūraliu barjeru – jūra. Dalis, matyt, nutūpė smėlyje. Kita dalis skrido tolyn, bet kadangi jos nelabai gerai skraido, nes sparnai vis tiek yra laikini, o jos pačios su jais palyginus yra gan sunkios, matyt įkrito į vandenį ir bangos jas išmeta į krantą“, – komentuoja gamtininkas.

Anot jo, šie metai juodosioms skruzdėms yra labai palankūs – joms reikalingi šilti ir sausi orai. Dėl šios priežasties jų gali būti tikrai daug. Kita jų gausumo priežastis – labai dažna patelių žūtis, taigi norint, kad bent keletas jų išliktų, gamta užtikrina itin didelius vabzdžių kiekius.

Vis dėlto poilsiautojams šios skruzdės yra nepavojingos. „Nebent įlįs į ausį“, – juokauja D. Makavičius.

Paplūdimyje ir jūroje jų gali pasitaikyti dar kelias savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)