Tai yra Tabanidae šeimos musė. Lietuviškai jos vadinamos akliais, sparvomis, žabaliais. Kartais žmonės juos neteisingai vadina gyliais, tačiau gyliai yra visai kitokios musės, kurių lervos vystosi po galvijų oda, tad šis pavadinimas akliams nevartotinas.

Akliai turi labai gražias akis. Jos didelės, kartais ryškių spalvų, žalios ar oranžinės, su linijomis ar dėmėmis. Tereikia pažvelgti gyvai musei į akis ir grožėtis. Negyvų sparvų akys praranda spalvas ir visų jų akys tampa vienodai pilkos.

Visų rūšių sparvų patelės yra kraujasiurbės. Šių musių įkandimai yra skausmingi – priešingai nei uodų, kurių įkandimą kartais pajuntame tik jam jau pakankamai prisigėrus kraujo.

Akliai dažniausiai kanda dienos metu, ypač esant karštiems orams. Jų lervos vystosi drėgnoje dirvoje, balose, kituose vandens telkiniuose, tad jų gausiau ten, kur daugiau pelkių ir kitokių vandens telkinių.

Juos vilioja tamsi spalva ir prakaito kvapas, tad norint išvengti jų įkandimo reikia pasirūpinti šviesiais rūbais ir stengtis dažniau nusiprausti.

Sparvų Lietuvoje yra daugiau kaip 30 rūšių. Kai kurios jų – smulkios. Tačiau yra kelios rūšys, kurių musės stambios ir siekia daugiau kaip centimetrą. Stambios sparvos dažniausiai puola stambius galvijus ar arklius. Nėra duomenų, kad šios kraujasiurbės musės Lietuvoje platintų žmonių patogenus.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)