Ar tai galėtų būti erkės? Erkės yra voragyviai ir panašiai kaip vorai turi aštuonias kojas (keturias poras), o visi vabzdžiai turi šešias kojas (tris poras). Taigi, paskaičiavus kojas matome, kad tai yra vabzdžiai, ne – erkės.

Iš tikrųjų tai yra briedmusės (Hippoboscidae) – musės, priklausančios dvisparnių būriui, netgi nepaisant to fakto, kad dažnai patekusios ant šeimininko, kurio krauju maitinasi, sparnus praranda ir lieka be jų.

Pasaulyje žinoma daugiau kaip 200 briedmusių rūšių. Tuo tarpu Lietuvoje žinomos aštuonios, iš kurių bene dažniausia yra ant žmonių aptinkama rūšis. Jai būdinga mityba stambių raguočių krauju.

Dažnai šios musės supainiojusios žmogų su miške vaikščiojančiu briedžiu įsivelia jam į plaukus. Tačiau jos kanda ne iš karto.

Kiekvienos rūšies musės minta tam tikrų gyvūnų krauju, dažniausiai tie gyvūnai yra elniai, avys, karveliai, kregždės ar kiti paukščiai. Jei musė maitinasi paukščio krauju, jai nebus įdomūs stambūs žinduoliai ir atvirkščiai.

Ar šios musės gali įkąsti žmogui? Taip, jei nėra jokio kito tinkamesnio kraujo šaltinio. Musė gali mėginti kąsti žmogui, tačiau tai daro tik verčiama itin didelio alkio. Mokslininkai mano, kad pasimaitinusi „neteisingo“ šeimininko krauju briedmusė nesugebės palikti palikuonių.

Briedmusės platina kai kurias paukščių parazitines ligas, tačiau nėra duomenų, kad jos platintų žmonių ligas mūsų platumose.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)