Taip, tai yra vikrusis driežas (Lacerta agilis). Tokia ryški žalia spalva jam yra visiškai normali. Ja pasižymi tik patinai. Jiems ši spalva reikalinga, kad jie galėtų privilioti pateles. Gamtoje taip jau yra, kad patinai yra puošnesni nei patelės. Jos visada būna pilkos su juodomis dėmėmis, nebent įvyksta, kokių nors spalvinių mutacijų.

Vikriojo driežo spalva pasikeičia, kai baigiasi poravimosi sezonas, nes jiems jau nebereikia atkreipti patelių dėmesį. Jų oda vėl įgauna pilką spalvą tam, kad jie būtų geriau užsimaskavę aplinkoje, kurioje gyvena. Dažniausiai jie gyvena smėlingose vietose, o prie jų geriausiai dera pilka spalva. Jie renkasi vietas, kurias gerai įšildo saulė.

Vikriųjų driežų patinai neretai būna didesni nei patelės. Atskirti, ar tai patinas, ar patelė, galima ir pagal galvos dydį. Patinai turi stambesnę kaukolę, todėl jų galva yra didesnė, taip pat ji yra platesnė.

Šie driežai yra antri pagal dydį driežai Lietuvoje, o pats didžiausias driežas yra gluodenas. Toliau turime gyvavedį driežą, kuris yra pats mažiausias ir dažniausiai sutinkamas.

Vikrieji driežai yra pilnai vabzdžiaėdžiai – minta smulkiais vabzdžiais ir voragyviais, įvairiais svirpliukais, skėriukais, kuriuos pavyksta pasigauti. Vikrusis driežas yra vienintelis iš Lietuvoje gyvenančių driežų, kuris deda kiaušinius. Nors kartais kiaušinius deda ir gyvavedis driežas.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)