Užfiksuoti jaunikliai

Šilutės ir Pagėgių rajono laikraštis „Šilokarčema“ feisbuke pasidalino vaizdo įrašu, kuriuo išties sunku patikėti – jų skaitytojai sako, kad telefonu užfiksavo du miške žaidžiančius lokiukus.

„Skaitytoja Alma „Šilokarčemai“ atsiuntė filmuotą vaizdą, kuriame du maži meškiukai. Moters pusbrolis juos nufilmavo Meškinės miške. O gal dar kas nors juos matėte?“, - savo įraše klausė laikraštis.

Po įrašu kai kurie gyventojai komentavo apie galimai pasirodžiusią mešką netoli Kvėdarnos, kiti juokavo, kad grybavimo sezonas jau uždarytas, o Meškinės miškas jau pagal pavadinimą nurodo, kad jame tiesiog privalo gyventi meškos.

Prieš mėnesį pastebėta meška

Valstybinių miškų urėdijos Šilutės regioninio padalinio vedėjas Romas Gečas sako, kad paskutinį kartą meška apylinkėse galimai pastebėta prieš 7 metus, tačiau ta istorija taip ir likusi gandais. Ją ant kelio pasakojo pamačiusi moteris, vykusi automobiliu iš Saugų į Švėkšną. Tuomet įrodymų nebuvo, o ir patikėti, kad šitaip galima išvysti gyvūną, kuris jau seniai šalyje negyvena, buvo sunku.

Vis dėlto visai neseniai pirmą kartą po daugybės metų Šilutės rajone meška iš tiesų užfiksuota. Tą prieš maždaug mėnesį padarė „Ąžuolo“ medžiotojų klubo vaizdo kameros. Meška atėjo prie žvėrių šėryklos viliojimo vietos. Apylinkėse pasirodžiusią mešką Vidas Mauricas nufilmavo gegužės 20 dieną.

R. Gečas teigia, kad teigti, kad ši meška atsivedė jauniklius Lietuvoje, būtų drąsu, tačiau visko gali būti. „Latvijoje ir Baltarusijoje tikrai pilna meškų, o Lietuvos miškai nuo šių valstybių miškų niekuo nesiskiria, nebent tose šalyse miškai didesni. Meškos yra atsargesnės, joms reikia saugumo. Manau, kad galėjo ir pas mus lokiukus atsivesti. Meškų poravimuisi ir meškiukų vedimui Lietuvos miškai yra tinkami, jeigu gyvūnas rado ramybę, kodėl ne“, - komentuoja jis.

Šiemet – 9 meškų pasirodymo atvejai

Šiemet Lietuvos gyventojai yra stebėję nemažai šalies teritorijoje vaikštinėjančių lokių. Pavyzdžiui, Molėtų rajone gyvenanti Vita prieš beveik du mėnesius feisbuke dalinosi meškos pėdsakų nuotrauka. Netoli Pagaluonės kaimo esančiame vienkiemyje laiką leidusi šeima lokį pastebėjo pro sodybos langą.

Gegužės viduryje mešką užfiksavo ir Švenčionių pasienio užkardos vaizdo stebėjimo kameros. Ji atklydo iš Baltarusijos ir dieną praleidusi Lietuvoje, grįžo atgal.

2021 m. birželio 22 dienos duomenimis, Lietuvoje šiemet jau yra užfiksuoti 9 meškų pasirodymo atvejai: 2 iš jų fiksuoti Utenos apskrityje, taip pat 2 atvejai nustatyti Šilutės rajono savivaldybėje, po 1 kartą meškos pastebėtos Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Rokiškio apskrityse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)