Sužalojimai buvo per rimti

Skaitytoja rašė, kad kreipėsi į Lietuvos jūrų muziejų, taip pat apie rastą ruonį pranešė gyvūnų globos namams „Nuaras“.

Grynas susisiekė su Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėju Arūnu Grušu. Jis informavo, kad šio ruonio gaudymas truko net porą dienų, kol gyvūnas galiausiai buvo paimtas.

„Tą ruoniuką mes jau gaudėme dvi dienas. Užvakar gavome skambutį, kad jis pastebėtas Palangoje. Mes ruošėmės važiuoti, bet vėl paskambino ir pasakė, kad žmonės jį nustūmė į vandenį. Vakar irgi skambino ryte, irgi susiruošėme važiuoti, bet vėl pranešė, kad jis vandenyje. O vakare organizacija „Būk mano draugas“ jį sugavo, pristatė mums, bet, deja, jo išgelbėti jau nebuvo galima“, – sako Jūrų muziejaus specialistas.

Arūnas Grušas

Anot jo, dėl buvusių rimtų žaizdų ruoniukas nebūtų turėjęs šansų išgyventi net jei būtų paimtas anksčiau. Muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas spėja, kad ruoniukas buvo metų-dviejų amžiaus ir sprendžiant iš didelių žaizdų ir lūžusio stuburo, nukentėjo nuo žmogaus rankos.

A.Grušo teigimu, šiemet Baltijos jūros pakrantėse jau buvo rasta per 20 šių negyvų žinduolių. Jie krito ne dėl ligos - dažniausiai ruoniai, anot jo, žūna tinkluose.

Žmonės atakavo skambučiais

Organizacijos VšĮ „Būk mano draugas“, kurios darbuotojai ir perdavė ruonį muziejui, vadovė Galina Kučinskienė sako, kad sulaukė moters skambučio, kuri verkdama prašė gelbėti sužeistą gyvūną.

„Gyventojai skambino mums kai kiti pasakė, kad neturi mašinų paimti ruoniuko. Aš prašiau mūsų savanorių ir darbuotojų, kad jie važiuotų naktį ir jį paimtų. Susitariau su viena iš savanorių ir darbuotoju, jie paskutiniu keltu persikėlė į Smiltynę, susisiekėme su Jūrų muziejumi, kad jų atstovas pasitiktų prie kelto, kitaip darbuotojai nebūtų turėję kaip grįžti į Klaipėdą. Juos pasitiko ir ruoniuką paėmė“, – pasakoja ji.

Gyvūnų globos namai „Nuaras“ informavo, kad iki šio sezono padėdavo Lietuvos jūrų muziejui transportuoti ruoniukus, tačiau šiuo metu vyksta surinkti tik žuvusių gyvūnų.

„Jūrų muziejus laimėjo konkursą dėl ruoniukų priežiūros mūsų paplūdimiuose, todėl dabar jie yra už juos atsakingi. Tačiau mums vis tiek skambina daug gyventojų ir mes juos pakonsultuojame telefonu, kadangi ilgą laiką ir mes gelbėdavom ruoniukus. Gavome daugybę gyventojų skambučių dėl Palangos pliaže pastebėto sužeisto ruonio. Mes klausėme, ar ruoniukas šliaužia, siūlėme pavilioti jį į vandenį, nes ten jam lengviau judėti. Ir ruoniukas nuplaukė. Vakar jis vėl išlipo į krantą, nes ruoniams vanduo yra tik maisto šaltinis, jie jame negyvena“, – komentavo gyvūnų globos namų „Nuaras“ atstovė Gintarė Liutkuvienė.

Anot jos, apie kitą panašų ruoniuką pranešimų nebuvo, taigi greičiausiai tai buvo tas pats gyvūnas.

Ji patikslino, kad dėl gyvų pilkųjų ruonių jauniklių gyventojai turi kreiptis į Lietuvos jūrų muziejų, o dėl kritusių ruonių – skambinti „Nuarui“.

„Mes esame atsakingi už nugaišusius ruonius ir jų utilizavimą, taigi jei žmonės pamatė negyvą ruonį paplūdimiuose nuo Girulių iki Šventosios, reikėtų skambinti mums. Jei pastebimas sužeistas suaugęs ruonis, yra per pavojinga jį gaudyti, nes jis yra stambus, užauga beveik iki 300 kg. Yra buvę atvejų, kai Nidos gatvėmis šliaužiojo į krantą išlipęs ruonis ir mums žmonės skambino. Tokiu atveju, nors jis ir sužeistas, gali būti per pavojinga jį bandyti sugauti ir gabenti gydyti“, – paaiškino G. Liutkuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)