Taip – ši graži maža ant nugaros atsigulusi varlytė yra raudonpilvė kūmutė (lot. Bombina bombina). Ji yra Lietuvos raudonosios knygos atstovė!

Jos yra pakankamai nuodingos, todėl savo priešus įspėja ryškiomis pilvuko spalvomis. Aišku, paėmus į rankas žmogui nieko nenutiktų, tik po kontakto su ja negalima trinti akių ir užsimiršus pirštų kišti į burną.

Kūmutei rūsyje vasaros metu tikrai nevieta. Reikėtų ją paleisti prie nedidelės, saulės gerai įšildomos, negilios kūdros ar kito vandens telkinio. Ji jau pasirinks sau vietą.

Lietuvos raudonosios knygos duomenimis, raudonpilvės kūmutės nugara yra tamsiai ruda, pilkšva arba alyvinė su tamsesniais lopinėliais, o papilvė išmarginta raudonomis, oranžinėmis, plačiomis dėmėmis su tamsiai juosvais lopinėliais ir smulkiais balsvais taškeliais. Lietuvoje galimai gyvena apie 20 tūkst. – 50 tūkst. raudonpilvių kūmučių, jų buveinių užimamas plotas gali siekti apie 400–800 ha.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)