Įsikūrė neįprastoje vietoje

Lina sako, kad jau kurį laiką kiekvienas jos išėjimas į kiemą palydimas garsiu tarškėjimu, iš kurio galima suprasti, kas šiuo metu yra tikrasis kiemo šeimininkas. „Kai tik išeinu, ji iš karto prisistato ir pradeda čirkšti, suprantu, kad mane bara“, – sako ji.

Moteris pasakoja, kad viskas prasidėjo prieš keletą savaičių, kai ji pastebėjusi nedidelį jos garaže besikuriantį paukščiuką.

Dūminė raudonuodegė

„Galvoju, jei nori kurtis, tegul, neišvarysiu paukštelio. Ji susikūrė lizdą ant garažo vartų varikliuko ir net nepastebėjau, kada spėjo išperėti. Tik po kurio laiko žiūriu – du jaunikliai tupi. Dabar jeigu pamiršusi uždarau garažą ir ji negali patekti į vidų – kyla didžiausia drama“, – pasakoja moteris.

„Kaip suprantu, mama palieka paukščiukus lizdelyje ir kažkur aplink ieško maisto. Bet jei mane pamato, visada kontroliuoja. Jei išeinu iš namo ir vaikštau po kiemą, ji mane seka ir tarška. Negana to, kad jai užleidau garažą, vartų nebeuždarinėju, jau ir po savo kiemą neleidžia pasivaikščioti“, – juokiasi ji.

Lizdas

Linos teigimu, paukštelis priminė žvirblį ir turėjo raudoną uodegėlę, todėl ji netrukus išsiaiškino, kad jos garaže įsikūrė dūminė raudonuodegė.

Moteris stebisi, kad raudonuodegė pasirinko tokią neįprastą vietą perėti, juolab, kad garažo vartų varikliukas vartams pakylant ar nusileidžiant skleidžia garsą, tik paukščiui, panašu, tai visai netrukdo.

Aktyvus ir triukšmingas sparnuotis

Ornitologas, „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorius Gediminas Petkus sako, kad dūminė raudonuodegė yra išties triukšmingas ir iš gana toli girdimas paukštis.

„Tai vienas iš paukščių, kurie pavasarį grįžta iš Afrikos ir labai garsiai apie tai praneša. Jos balsas yra skardus ir aiškus. Jis nėra labai melodingas, turi tokio džeržgesio. Ji pradeda giedoti labai anksti ryte, o kartais ir vėlai vakare. Jų toks balsas, kad visas rajonas gali skambėti“, – sako jis.

Gediminas Petkus

G. Petkus tikina, kad dūminės raudonuodegės gerai prisitaikiusios prie miestų, todėl tikrai galėjo įsikurti tokioje iš pažiūros neįprastoje vietoje.

„Tai nėra kaimo kraštovaizdžio paukštis. Jos gana paplitusios gyvenvietėse. Gali įsikurti ir pramoninėse teritorijose. Jos yra puikiai prisitaikiusios gyventi miestuose, gali perėti ant stogų, pavėsinėse, ventiliacijos angose ar kaip šiuo atveju – garaže. Ir tas garažo varikliuko skleidžiamas garsas joms nelabai rūpi“, – pasakoja ornitologas.

Jo teigimu, dūminės raudonuodegės nėra reti paukščiai, atvirkščiai - gana paplitę Lietuvoje. Šiuo metu yra jų perėjimo laikas.

„Kai jos turi jauniklių ir aktyviai maitina, jos turi tokį įdomų nerimo balsą, lyg traškėjimą. Jos visada girdisi. Kaip paukščiai yra labai aktyvios, tokios tarsi nerimaujančios, vis spurda, virpina uodegą. Tarsi praneša visiems, štai – turiu jauniklių. Dėl to nerimastingumo jos ir krenta į akis“, – aiškina paukščių žinovas.

Ornitologo teigimu, vilniečiai šiuos sparnuočius gali išgirsti giedant net ant Rotušės arba Bernardinų sodo vartų, stogų senamiestyje: „Kartais rytais, kai dar nevažinėja transportas, ji užgieda taip, kad net visas Vilniaus senamiestis skamba.“

Išskris po poros savaičių

Pašnekovas sako, kad mažesni paukščiai užauga per maždaug 20 dienų, todėl moters pastebėti jaunikliai palikti lizdą turėtų po kokių trijų savaičių, tuomet kurį laiką jie skraidys kieme ir bus maitinami tėvų.

Šiuo metu, sparnuočių žinovo teigimu, belieka tik šiek tiek pakentėti ir jei garažo vartus norisi uždaryti, reikėtų palikti bent kokį langą ar tarpą, kad paukštis galėtų patekti į lizdą. Kartais dūminės raudonuodegės išskrenda ilgesniam laikui, nes esant lietingiems orams, joms sunkiau surasti maisto.

Vis dėlto jei paukštelio draugija patiko, ornitologas turi gerų žinių - didelė tikimybė, kad perėti kitąmet ji sugrįš į tą pačią vietą ar įsikurs kur nors šalia.

„Jei paukščiai saugiai išperi jauniklius, jie grįžta ten pat perėti ir kitais metais, todėl jei norima išvengti jų įsikūrimo patalpų viduje, reikėtų stengtis nesudaryti progos paukščiui vėl įskristi į garažą. Nuo gegužės pradžios, kai šie paukščiai grįžta į Lietuvą, reikėtų uždarinėti langus ir garažo duris“, - sako specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)