Tai - daugiametis laiškenis. Jis yra dažnas augalas Lietuvoje. Taip pat yra paplitęs ir Europoje bei Šiaurinėje Afrikos dalyje, Azijoje. Lietuvoje aptinkamos dvi laiškenio rūšys: ši - mums įprasta ir kita (vienametis laiškenis), kuri yra greitai plintanti laukų piktžolė.

Daugiametis laiškenis anksti pavasarį kartu su lapais išskleidžia ir žiedynus. Kadangi tai dvinamis augalas, jo žiedai yra dvejopi: vyriški ir moteriški. Vyriški kuokeliniai žiedai po 10 susitelkia į kamuolėlius ir išsidėsto ilgoje kekėje, o moteriški piesteliniai žiedai būna pavieniai ar po 2-4 žiedus trumputėje kekėje.

Augalas auga ūksmingose vietose, po lapuočiais medžiais. Kaip ir dauguma efemeroidinių augalų, jis žydi anksti pavasarį - balandžio-gegužės mėnesiais. Naudojasi proga, kol medžiai nesulapoję ir neuždengia saulės šviesos, jį geriau pastebi vabzdžiai.

Mokslinis jo pavadinamas - Mercurialis perennis. Mercurialis reiškia Merkurijų - senovės romėnų prekybos dievą. Deja, kuo šis augalas susijęs su prekyba ir dievais, nėra žinoma.

Įdomu tai, kad iš jo lapų galima pasigaminti natūralių dažų nuo geltonos iki mėlynos spalvos. Vis dėlto augalas yra nuodingas ir jeigu jo sultys patektų į žmogaus organizmą sukeltų apsinuodijimą.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)