Pagal nuotrauką manyčiau, kad tai yra tamsioji plautė. Kol nėra aiškių pamatinių lapų, sudėtinga būtų garantuoti, bet panašu, kad tai ji.

Tamsioji plautė yra pavasarinis augalas. Žiedynas paprastai yra kelių spalvų. Ta spalva – nuo rožinės iki violetinės – keičiasi pagal to žiedo amžių. Kuo šviežiau išsiskleidęs žiedas, tuo jis labiau rožinės spalvos. Kuo labiau žiedas sensta, kuo daugiau jis lankytas bitučių, tuo labiau tamsėja: spalva keičiasi nuo violetinės iki mėlynos.

Tai skiriamasis bruožas. Spalva žiedelio, nurodo, kuris žiedas šviežiau išsiskleidęs, kurį žiedą vabzdžiui aplankyti.

Vėliau, augalui nužydėjus, išauga jo pamatinių lapų skrotelė ir tada galima tiksliai pasakyti, kuri plautė tai yra. Lietuvoje auga trys plaučių rūšys: tamsioji plautė, vaistinė plautė ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta siauralapė plautė.

Tą pavadinimą augalui ir suteikia viena iš jos gydomųjų savybių. Tiek vaistinės, tiek tamsiosios plautės žolė – visa antžeminė dalis – naudojama peršalimo, plaučių ligoms, taip pat žaizdoms gydyti. Jeigu žmonės nori ją naudoti mediciniškai, ji turi būti pjaunama iki išsiskleidžiant žiedams.

Jeigu ir jūs pamatėte nepažįstamą paukštį, roplį, augalą ar grybą, siųskite nuotraukas redakcijai el. paštu grynas@grynas.lt ir gaukite atsakymą tiesiai iš gamtininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)