Aplinkosaugininkai ramina – anksčiau ar vėliau visiems teks susitvarkyti, o gavę pastabas žmonės ne visada gaus baudų.

Už netvarkingus apskaitos duomenis ar visiškai neatliekamą atliekų apskaitą baudos išties nemenkos, visgi aplinkosaugininkai sako neskubantys bausti - pirma paaiškinama, kokie yra reikalavimai.

„Pagal reikalavimus atliekos turi būti rūšiuojamos į pavojingas ir nepavojingas, į gamybines ir komunalines. Vykdant veiklą servise susidaro gamybinių atliekų, kurios turi būti suskirstytos į pavojingas ir nepavojingas. Nepavojingos – plastikas, popierius, padangos, visa tai gali būti sudėta į vieną vietą, o pavojingos, tos, kurios gali pakenkti aplinkai, pavyzdžiui, akumuliatoriai, turi būti laikomos sandariose talpyklose, kad tokių atliekų nepasiektų atmosferos krituliai ir jos nepatektų į gruntą. Pavojingos atliekos gali būti saugomos iki pusės metų ir būtinai turi būti perduotos atliekų tvarkytojams“, – aiškina Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Diana Šeirienė.


Tikrintojų sulaukę servisai be pastabų neliko. Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, aplinkosaugininkai vienoje iš įmonių rado į bendrą atliekų konteinerį sumestus ir tepaluotus rankšluosčius, ir automobilių filtrus. Lauke įmonė taip pat krovė visas atliekas į vieną krūvą, jų nerūšiavo. Tad tikrintojų viešnagė ir pastabos įmonės vadovo išties nenudžiugino.

Kitoje vietoje netikėto patikrinimo metu Klemiškės I kaime pagal patentą dirbantis vyras su kolegomis aplinkosaugininkams mielai parodė vietą, kur įrengta rūšiavimo aikštelė. Viskas sudėta tvarkingai, tačiau neatitiko reikalavimo pavojingas medžiagas laikyti po stogu ar sandariose talpose, kad tepalai, dažai ar akumuliatoriaus elektrolitai bei kitos medžiagos su lietaus nuotekomis nepatektų į aplinką.

„Akumuliatoriai ir pavojingų medžiagų pakuotės negali būti laikomi po atviru dangumi. Mes prašysime, kad veiklos savininkas pasidarytų patalpą ir nelaidžių talpyklų skysčiams laikyti“, – sakė patikrinimą atlikusi Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Užsukus į dar vieną įmonę tame pačiame kaime, garažų masyve įsikūrę kiti kaimynai, remontuojantys automobilius, žaibiškai išsibėgiojo lyg triušiai.

Aplinkosaugininkai sako, kad tai – jų darbo kasdienybė: jei kas pamatė, dažniausiai užrakina duris, kad tik išvengtų patikros. Visgi tokie pabėgimai nepadeda, jei iki kito netikėto apsilankymo verslaujantys asmenys nesusitvarko reikiamų dokumentų.

„Vykdant tokią veiklą privaloma atliekų apskaita. Susidaro pavojingos ir nepavojingos atliekos. Pamatėme, kad susidarančios atliekos yra tiek kaupiamos, tiek laikomos ne pagal nustatytus reikalavimus – viskas metama į konteinerį, į vieną vietą. Pavojingos atliekos turi būti rūšiuojamos visiškai atskirai, kad nepatektų į aplinką ir jos neužterštų. Taip pat dėl dažų – lakiųjų junginių turinčios medžiagos priskiriamos organiniams junginiams, reikia pasižiūrėti, kur naudojamos tokios medžiagos ir kokia veikla vykdoma. Jei dažoma, gruntuojama, pagal sunaudojamą medžiagų kiekį turi būti vykdoma apskaita. Šiuo metu įmonei gresia neplaninis patikrinimas, jo metu mes nustatysime visus galimus pažeidimus“, – sako D. Šeirienė.

Aplinkosaugos specialistai sako, kad gana dažnai žmonės bėdų prisidaro iš nežinojimo. Slapukavimai nuo baudų neišgelbės, o štai nevengiant konsultuotis visuomet paprasčiau rasti būdą, kaip sutvarkyti darbo vietą ir negauti baudų.

„Veiklos vykdytojai tikriausiai labiau koncentruojasi į verslą, į patį veiklos vykdymą, gal dėl to aplinkosaugos reikalavimai šiek tiek nustumiami į šoną. Gal iš nežinojimo nesusiranda informacijos. Mes tam ir vykdome akciją – teikiame informaciją, konsultuojame, darome patikrinimus, kad pažeidimų būtų kuo mažiau. Vykdantys transporto priemonių priežiūrą arba demontavimą privalo sudaryti sutartis su atliekų tvarkytojais, galinčiais priimti susidariusias atliekas. Kadangi tiek servisų, tiek transporto priemonių priežiūros veiklas vykdantieji gali būti ne atliekų tvarkytojai, jie negali kaupti pavojingų atliekų ilgiau nei pusę metų, o nepavojingų atliekų – ilgiau kaip metus. Jie [transporto priemonių tvarkymo įmonės ir asmenys – Delfi patikslinimas] privalo sudarę sutartis su atliekų tvarkytojais atliekas perduoti nustatytais terminais ir atliekų kiekius užregistruoti mūsų bendroje atliekų ir gaminių apskaitos sistemoje“, – paaiškina Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Diana Šeirienė.

Tie, kurie neskuba susitvarkyti, gali sulaukti išties nemenkų baudų.

Fiziniams asmenims ir dirbantiems su individualios veiklos liudijimais už atliekų tvarkymo dokumentų saugojimo reikalavimų pažeidimą taikoma bauda nuo šešiasdešimt iki dviejų šimtų trisdešimt eurų.

Pavojingų atliekų identifikavimo, deklaravimo ir (ar) pakavimo bei ženklinimo reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki keturių šimtų keturiasdešimt eurų.

Reikalavimo turėti pavojingų atliekų lydraštį jas vežant Lietuvos Respublikoje ir (arba) pavojingų atliekų lydraščio pildymo reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki keturių šimtų keturiasdešimt eurų.

Pavojingų atliekų maišymas (įskaitant skiedimą) nesilaikant nustatytų reikalavimų užtraukia baudą asmenims nuo devyniasdešimt iki dviejų šimtų trisdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo vieno šimto keturiasdešimt iki keturių šimtų keturiasdešimt eurų.

Atliekų susidarymo ar tvarkymo apskaitos netvarkymas ar netinkamas tvarkymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dviejų šimtų trisdešimt iki keturių šimtų trisdešimt eurų.

Atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymas arba netinkamas vykdymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dvidešimt iki aštuoniasdešimt eurų.

Juridinių asmenų atsakomybė už nepavojingųjų atliekų kiekio laikinąjį laikymą, surinkimą, vežimą ir (ar) apdorojimą pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, kai laikinai laikomas, surenkamas, vežamas ir (ar) apdorojamas mažesnis kaip 0,5 tonos nepavojingųjų atliekų kiekis, bauda – nuo vieno šimto penkiasdešimt iki trijų šimtų eurų.

Juridinių asmenų atsakomybė už pavojingųjų atliekų laikinąjį laikymą, surinkimą, vežimą ir (ar) apdorojimą pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, kai laikinai laikomas, surenkamas, vežamas ir (ar) apdorojamas mažesnis kaip 0,5 tonos pavojingųjų atliekų kiekis, bauda – nuo trijų šimtų iki šešių šimtų eurų.

Juridinių asmenų atsakomybė už cheminių medžiagų ir cheminių mišinių tvarkymo reikalavimų pažeidimą – cheminių medžiagų ir (ar) cheminių mišinių sandėliavimas pažeidžiant nustatytus reikalavimus užtraukia baudą nuo šešių šimtų iki aštuonių šimtų penkiasdešimt eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)