Pirmą kartą gyvenime

Susisiekus su baltas stirnas užfiksavusia moterimi, ji sakė, kad buvo sunku patikėti savo akimis: „Ganėsi pilkos stirnos ir tarp jų buvo dvi baltos. Kas mane labiausiai nustebino, tai buvo porelė: patinėlis ir patelė“, - sakė ji.

Paviešinusi kelias nuotraukas savo profilyje Daiva sulaukė daugybės klausimų ir iš vietinių fotografų, norinčių įamžinti nepaprastas stirnas.

„Mes net su fotografe kalbėjome, kad žmonės painioja stirnas su danieliais, bet danielių yra visai kitos spalvos. Žmonės galvojo, kad čia Krekenavos regioniniame parke fotografuota, sakė, danieliai, bet atstumas kur jas mačiau labai didelis nuo parko. Jas radau Panevėžio rajone, važiuojant į Pasvalį. Nuo rudens ten esu nusipirkusi sodybą, bet jų niekad anksčiau nemačiau“, - pasakoja Daiva.

„Kas matė nuotraukas, sakė, kad tai unikalu. Kad po vieną baltą stirną yra matę, bet porelė - labai retas atvejis“, - dalijosi pašnekovė.

Moteris sako bandžiusi filmuoti, tačiau buvo per toli, o telefonu darytos nuotraukos nėra itin ryškios. Vis dėlto jos pažįstamos fotografės užfiksuoti vaizdai tikrai leidžia įsitikinti, kad baltos stirnos - ne sapnas, o realybė.

Išsklaidė abejones

Panevėžio miškų urėdijos Naujamiesčio girininkijos girininkas, medžiotojas Antanas Auglys išgirdęs istoriją iš pradžių spėjo, kad tai bus danieliai, kurių apylinkėse galima pamatyti. Vis dėlto pamatęs nuotraukas, patvirtino: „Nėra jokios abejonės, čia - stirnos.“

„Matosi gerai. Ir pasisuka jos. Jokios uodegėlės nėra. Ir būrys stirnų šalia. Nesu girdėjęs, kad dvi būtų pamatytos vienoje vietoje“, - buvo nustebintas specialistas.

Anot jo, abi stirnos vienmetės, patinėlis su pirmaisiais ragiukais. Abiems stirnoms šiemet apie gegužės mėnesį turėtų būti vieneri metai.

„Gali būti vienas iš dviejų atvejų. Yra albinizmas, kai gyvūnas yra visiškai baltas ir akys raudonos, persišviečia kraujagyslės, nėra jokio pigmento. Kitas atvejis – kai ne albinizmas, o tiesiog gyvūnas yra baltas“, - sako medžiotojas.

„Pats nematęs baltų stirnų. Buvau matęs tik balto stirnino iškamšą. Danielių gamtoje daug esu matęs baltų, bet stirnų nepasitaikė, - sako jis. - Visiem gyvūnams gali atsitikti. Net briedžių būna baltų. Tado Ivanausko muziejuje buvo balto briedžio iškamša. Visi gyvūnai ir žmonės gali būti albinosai.“

Anot jo, stirnos veda nuo vieno iki trijų jauniklių. 2 palikuonys yra klasikinis atvejis ir kadangi abi baltos stirnos, panašu, yra to paties amžiaus, galimai tai yra sesė su broliu.

Skiriasi nuo danielių

Jo teigimu, balta spalva yra dažnesnė danieliams, o dėl panašumo jie dažnai supainiojami su stirnomis, tačiau galima juos nesudėtingai atskirti: „Stirna yra be uodegos, o danieliai turi uodegytę. Stirnos užpakalinė dalis yra balta, šviesi, o danielių su juostelėmis. Dydis labai panašus, bet danieliai su stirnom nesibūriuoja.“

„Danieliai labiau draugauja su tauriaisiais elniais. Tarp elnių įprastai būna keli danieliai arba atvirkščiai. Stirnos yra baikštūs gyvūnai, daug ko bijo, daugiau būna atskirai. Jų ir mityba visai kitokia. Jos skabo augalų viršūnėles, pumpuriukus, o danieliai ėda žolę, kramto pilna burna“, - pasakoja specialistas.

Anot jo, stirnų ir danielių skiriasi net bėgimas: „Stirnos bėga šuoliais vienaip, o danieliai šokinėja į viršų kai bėga. Ir iš galvos galima atskirti, nes danielių ausys daugiau nulinkusios į šonus. Stirnos kitoks ir snukelis.“

Medžiotojo teigimu, pamatyti danielių šiandien ne toks ir retas atvejis. „Medžiotojai prarado daug šernų dėl šernų maro, žvėrių sumažėjo, todėl daugelis medžiotojų perka danielius, veisia ir leidžia į plotus. Visur dabar Lietuvoje yra danielių. Sakyčiau antra po elnių populiacija. Paleidus juos jie pilnai sulaukėja ir jų elgesys niekuo nesiskiria nuo laukinių gyvūnų“, - sako pašnekovas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)