Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių 421 punktas reglamentuoja, kad „medžioklės plotų naudotojai vieną kartą per medžioklės sezoną privalo atlikti medžiojamųjų gyvūnų apskaitą pagal pėdsakus sniege pagal Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių 5 priede nurodytą metodiką“.

Departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vadovas Kęstutis Motiekaitis pabrėžia, kad aplinkosaugininkai organizuoja patikrinimus ir kontroliuoja, ar medžiojamųjų gyvūnų apskaitos pagal pėdsakus sniege vykdomos nepažeidžiant medžioklės taisyklėse numatytų reikalavimų, visoje Lietuvoje.

„Nuo to, kaip sąžiningai medžiotojai atliks apskaitą, priklausys ir kitų metų vilkų sumedžiojimo limitas. Jei medžiotojai neapeis maršrutų ir apskaitą atliks neefektyviai, nenurodys vilkų pėdsakų, sumažės vilkų medžiojimo limitas. Laiko šiam darbui dar yra, sniego kurį laiką dar bus“, – sako K. Moteikaitis.

Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Šiukšteris atkreipia dėmesį, kad medžiojamųjų gyvūnų apskaita pagal pėdsakus sniege ypač svarbi, nes kitos metodikos nustatyti laukinių gyvūnų populiacijoms nėra.

„Pagal pėdsakus sniege apskaitomi ne tik vilkai. Šitaip įvertinamos visų rūšių populiacijos, kad ir lūšių. Be to, yra gauta pranešimų, kad kai kuriose Lietuvos teritorijose buvo užfiksuota lokių. Per apskaitą pamatę pėdsakus, medžiotojai galėtų tai patvirtinti“, – sako R. Šiukšteris.

Šiaulių gyvosios gamtos inspekcija Šiaulių valdybos kontroliuojamoje teritorijoje vasario pradžioje patikrinusi 4 būrelius, nustatė, kad ne visi medžiotojų būreliai (klubai) vykdo medžiojamųjų gyvūnų apskaitą pagal pėdsakus sniege nepažeisdami taisyklėse numatytų reikalavimų.

Vykdant kontrolę užfiksuota ne tik su apskaitos metodika susijusių, bet ir kitų medžioklės pažeidimų. Dviejų medžiotojų būrelių pirmininkai traukiami administracinėn atsakomybėn už medžioklės taisyklių pažeidimus neteisingai vykdant medžiojamųjų gyvūnų apskaitą pagal pėdsakus sniege.

Per patikrinimus užfiksuota, kad nuolatinius patvirtintus maršrutus medžiotojų būrelis (klubas) nuvažiuoja transporto priemonėmis, nes „žino kiekvieno gyvūno pėdsakus savuos miškuos“. Vienas būrelis apskaitą atliko važiuodamas transporto priemonėmis net ne nuolatiniame pažymėtame maršrute. Dar vienas medžiotojų būrelis apskaitą atliko tik kai pirmininkas sulaukė inspektorių skambučio, kad tikrinama apskaita ir nerandama apskaitos vykdymo žymių.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad visi medžiotojų būreliai (klubai) apskaitą maršrutuose turi atlikti vieną kartą per medžioklės sezoną esant tinkamoms sąlygoms gruodžio–kovo mėnesiais.

Konkretų laiką pasirenka apskaitos vykdytojas (apie pradedamą vykdyti apskaitą praneša pateikdamas informaciją elektronine forma svetainėje biomon.lt), kai yra ištisinė sniego danga, atsižvelgiant į metodikoje nustatytus reikalavimus sniego dangai.

Apskaita viename maršrute (visame jo ilgyje) turi būti atlikta per vieną dieną, atliekama einant pėsčiomis arba šliuožiant slidėmis. Draudžiama apskaitą atlikti naudojant transporto priemones.

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti elektronine sistema https://aakis.am.lt/. Apie skubaus reagavimo reikalaujančius įvykius praneškite telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)