Medienos kainai daugiausia įtakos turi statybos ir baldų sektoriai

Kaip ir viso pasaulio, taip ir Lietuvos rinkoje nuo rugsėjo mėnesio stebimas medienos supirkimo kainų pakilimas. Kalbant apie apvaliosios medienos sortimento kainų pokyčius, didžiausias šuolis stebimas drebulės rąstų kainose, kurios, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, šoktelėjo net 20 proc. Daugiau nei 18 proc. išaugo beržo rąstų kainos, tuo metu pušies ir eglių rąstų kainos kilo apie 10 proc.

Pastebima, kad spygliuočių ir beržų medienos kainos yra didžiausios per pastaruosius 8 metus. Tad kuo ypatinga šiandieninė situacija medienos sektoriuje ir kas nulėmė tokius pokyčius?

Kaip teigia Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos narys Marius Rimgaila, medienos kainų pakilimas yra gera žinia miško savininkams, kurią nulėmė kelios priežastys.

„Pjautinės medienos kainos pakilo, nes mažiau įvežama dvigubo pjovimo medienos iš Baltarusijos. Be to, Vokietija, Čekija ir Austrija apsitvarkė kinivarpų pažeistus spygliuočių medynus, todėl sumažėjo patiekiamos medienos į rinką. Kinija vėl pradėjo daugiau pirkti medienos, o pandemijos metu žmonės nori meistrauti, kažkuo užsiimti sėdėdami namuose karantino sąlygomis“, – priežastis vardija M. Rimgaila.

Pasak pašnekovo, medienos kainas veikia ir intensyviai vykstančios statybos, kuriose, plintant ekologiškoms idėjoms, mediena sutinkama vis dažniau. Anot jo, tai taip pat turi svarbios reikšmės medienos kainų pakilimui.
Mediena

„Dėl ekologijos, sveikatos ir klimato kaitos, pasaulyje vis dažniau namai ir daugiabučiai statomi iš medienos – taip siekiama sunaudoti mažiau iškastinių medžiagų. Iš beržo rąstų lukštenama baldinė fanera, iš beržo tarmedžių ir rąstų pjaunami ruošiniai baldų gamybai. Baldų paklausa yra pasauliniu mastu išaugusi. Gal dėl pandemijos, gal dėl žmonių populiacijos didėjimo, dėl naujų būstų atsiradimo, kur žmonės nori įsikelti įsigydami naujus baldus. Dėl neaiškios padėties užsienyje ir dėl nežinios, kas bus toliau, daug tautiečių grįžta į gimtinę“, – galimas kainų pokyčių Lietuvos rinkoje priežastis nurodo M. Rimgaila.

Kainų pokyčiai – proga apsispręsti dėl ūkininkavimo miške

Tačiau Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos narys pastebi, kad ne visa mediena šiuo metu yra pelninga.

„Kas liečia smulkiąją medieną, popiermedį, žemiausios kategorijos drebulines ir eglines malkas, tai kainos yra žemos ir padengia tik miško rangos ir eksploatavimo kaštus. Todėl neapsimoka tvarkyti retinimo amžiaus medynų, nes ten pagaminama didžioji dalis smulkios medienos. Tai nėra gerai, nes tam tikrais periodais miške reikia nuolat ūkininkauti, siekiant užauginti gerų techninių savybių medieną ir sveiką mišką“, – pabrėžia jis.

Reaguodamas į medienos kainų pokyčius, M. Rimgaila teigia, kad šie leis miško savininkams lengviau apsispręsti dėl ūkininkavimo miške.

„Jiems dažnai miškas yra vienkartinis didesnių pajamų šaltinis ištikus bėdai, nelaimei, ar užklupus ligai. Įmonėms, kurios vysto miškininkystės veiklą, bus lengviau išgyventi ir išlaikyti darbuotojus bei miško techniką, nes pastaruosius du metus teko dirbti nuostolingai ir balansuoti ant išlikimo ribos“, – kainų pokyčių reikšmę miško savininkams komentuoja M. Rimgaila.

Anot jo, kiek ilgai truks šiuo metu matomas kainų pakilimas, pasakyti sunku. „Jei bus paklausa, tai kaina išsilaikys. Jei pasikeis situacija, tai vėl nukris kaina – čia ekonomika. Pirmą pusmetį, tikiuosi, situacija bus panaši. Vėliau bus matyti“, – sako jis.
Žiema

Palankus laikotarpis brandžių miškų savininkams

Miškų pardavimo platformos „Branginu.lt“ vadovas Žilvinas Juzėnas taip pat pastebi, kad pagrindinę įtaką medienos kainai daro statybų ir baldų sektorius.

„Šiuo metu dauguma žmonių persikėlė dirbti į namus, įsirenginėja namų biurus, darbo kambarius, todėl išaugo baldų poreikis. Taip pat sumažėjo medienos pasiūla iš kitų pasaulio valstybių, dėl to atitinkamai kyla ir medienos kaina“, – teigia Ž. Juzėnas.

Jis prideda, kad medienos rinkos atsigavimo periodas palankus brandžių miškų savininkams – jiems šis laikotarpis pelningas.

„Brandžių miškų savininkams, šis laikotarpis palankus parduoti mišką, nes dėl aukštų medienos kainų kyla miško vertė. Todėl miško savininkai gali gauti didesnę finansinę grąžą“, – pabrėžia jis.

Anot Ž. Juzėno, rinkoje vykstantys pokyčiai atsiliepia ir miškų pardavimo platformoje, kurioje pastebimas išaugęs miško savininkų aktyvumas.

„Jaučiasi miško savininkų, norinčių parduoti mišką išsikirtimui ar atlikti kitus miško tvarkymo darbus, suaktyvėjimas. Taip pat šiuo metu įmonės aktyviai perka miškus ir siūlo aukštesnes kainas nei įprastai“, – pastebėjo Ž. Juzėnas.

Taip pat jis sutiko, kad šiuo laikotarpiu tolesnę medienos rinkos situaciją prognozuoti yra labai sunku, kadangi esant pandemijai viskas labai greitai keičiasi. Galų gale, medienos kaina priklausys nuo poreikio pasaulinėse rinkose ir ekonominių svyravimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)