Nelaimė įvyko liepos 3 d., vėlų penktadienio vakarą, apie 23 valandą. Pranešama, kad nukentėjusi moteris neteko kairės rankos antrojo piršto, sužalojimų aptikta ant žasto, ji operuota Kauno klinikose.

Kalvarijos savivaldybėje, Trakėnų kaime, įsikūrusio zoologijos sodo „Zooparkas“ telefono numeriu atsiliepęs vyras patvirtino, kad nukentėjusi moteris – šio zoologijos sodo direktorė Irma Vasiliauskienė, tačiau plačiau komentuoti įvykio aplinkybes atsisakė. Anot jo, nukentėjusi direktorė taip pat dar nėra pasiruošusi kalbėti apie nutikusią nelaimę.

Jo manymu, viešai aiškintis šio įvykio aplinkybių nereikia, mat visuomenė į pasirodžiusią žinią apie nelaimę reagavusi nejautriai, neva nelaisvėje laikomas plėšrūnas taip ir turėjęs pasielgti.

Pareigūnai tiria įvykio aplinkybes: pastaraisiais metais pažeidimų nenustatė

Kaip teigia Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis, šiuo metu yra vykdomas įvykio aplinkybių patikslinimas.

„Dėl šio įvykio nėra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įvertinus visas įvykio aplinkybes, bus sprendžiama dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo arba atsisakymo“, – aiškina jis.
Tigrai Kalvarijos zoologijos sode

Paklaustas, ar anksčiau nėra tekę fiksuoti panašių nelaimių Lietuvos zoologijos soduose, R. Siaurusaitis teigia, jog informacijos apie jas neturima.

„Tokios informacijos neturime, kad būtų nutikę panašūs įvykiai zoologijos soduose. Kad nepasikartotų panašūs atvejai, tai zoologijos sodų savininkai turėtų užtikrinti maksimalų saugumą ir imtis visų priemonių“, – teigia R. Siaurusaitis.

Tuo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad pastaraisiais metais jokių pažeidimų, susijusių su „Zooparke“ esančių gyvūnų laikymu ir gerove, neužfiksuota.

„Zoologijos sode per pastaruosius 2 metus VMVT inspektoriai yra atlikę 3 patikrinimus, iš jų 2 patikrinimai vykdyti nagrinėjant pranešimus dėl gyvūnų gerovės ir sveikatos. Nei vieno patikrinimo metu gyvūnų gerovės ar sveikatos pažeidimų nenustatyta, pranešimai pripažinti nepasitvirtinusiais. Šiais metais šiame zoologijos sode taip pat numatytas planinis patikrinimas“, – rašoma VMVT atsakyme į Delfi žurnalistų užklausą.

Kymantaitės įvykis nenustebino: čia nesaugu nei žmogui, nei gyvūnui

Reaguodama į zoologijos sode įvykusią nelaimę, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė pirmiausia pastebi, kad sąlygos Kalvarijos zoologijos sode nėra tinkamos ir saugios nei gyvūnams, nei žmonėms, todėl šis įvykis jos nenustebinęs.

„Apsilankius Kalvarijos zoologijos sode, į akis pirmiausia krenta skurdi ir tiek gyvūnams, tiek žmogui, nesaugi aplinka. Tigrai aptverti tokiomis tvoromis, kurias normalios fizinės būklės įsiutęs tigras galėtų lengvai išgriauti. Patekimas prie voljero ir bandymas glostyti gyvūnus yra itin paprastas. Tigrų voljerai yra per maži užtikrinti bent minimalius laukinių gyvūnų poreikius. Kad gyvūnai būtų matomi lankytojams, yra uždaromos jų vidinės patalpos, jei jie norėtų pasislėpti nuo nuolatinio triukšmo ir dėmesio.

Nuolatinis buvimas dėmesyje, aplinkos triukšme ir negalėjimas nuo to pasitraukti gyvūnams sukelia didžiulį stresą ir diskomfortą. Vietos trūkumas, skurdus aplinkos praturtinimas nesudarant galimybių gyvūnams užsiimti aktyvia fizine ir protine veikla, verčia gyvūną kovoti už savo būvį. Dėl to nutikusi nelaimė nenustebino, o labiau tik patvirtino prastos vadybos ir gyvūnų priežiūros šioje vietoje faktą“, – teigia B. Kymantaitė.

Anot jos, siekdamas pasipelnymo ir pramogos, žmogus laukinius gyvūnus išnaudoja įvairiausiais būdais. Viena iš jų – zoologijos sodų kūrimas, kad pritraukti pramogų siekiančius lankytojus, kas priverčia kiekvieną individualų gyvūną, gyvenantį nelaisvėje, patirti didžiules kančias. Todėl ji siūlo gyvūnus pažinti ne lankantis zoologijos soduose ar cirke, bet žiūrint dokumentinius filmus. Anot jos, tai yra tikrasis gyvūno ir jo rūšies pažinimas, saugus ir žmogui, ir gyvūnui.

„Dažnai klaidingai manoma, kad ilgai nelaisvėje laikomi ar nelaisvėje išveisti laukiniai gyvūnai praranda instinktus. Tačiau tai yra žmonių klaidinimas. Visi Lietuvoje nutikę įvykiai, kai iš seno narvo ištrūkusi cirko meška užpuolė prižiūrėtoją, beždžionė pro tvorą įkando vaikui į pirštą, avijautis mirtinai sužalojo zoologijos sodo prižiūrėtoją ir kiti panašūs atvejai tik patvirtina, kad laukiniai gyvūnai visuomet vadovausis savo instinktais. Ir vien jau tai yra įrodymas, kad jų poreikiai laikant uždarytus nelaisvėje bus sunkiai pasiekiami“, – teigia B. Kymantaitė.

Skaudžios nelaimės zoologijos soduose neišvengiamos: baigiasi ir mirtinai

Nors zoologijos soduose laikomasi saugumo reikalavimų, panašių nelaimių, kuomet gyvūnai užpuola žmones, kartais neišvengiama. Pastaraisiais metais pranešama ir apie tragiškai pasibaigusias tigrų atakas prieš zoologijos sodų darbuotojus.

Kaip skelbiama BBC, šių metų birželio 5 d. Šveicarijoje, Ciuricho zoologijos sode, lankytojų akivaizdoje tigras užpuolė prižiūrėtoją, tačiau į įvykio vietą skubėję gelbėtojai išsaugoti moters gyvybės nesuspėjo. Nelaimės metu tigras ir zoologijos sodo prižiūrėtoja buvo tame pačiame narve.

2017 m. gegužės 29 d. Britanijoje, Kembridžšyro zoologijos sode, tigras mirtinai sužalojo 33-ejų metų zoologijos sodo prižiūrėtoją Rosą King. Nelaimė nutiko dėl žmogiškos klaidos – darbuotoja prisiartino prie tigro nepastebėjusi, kad tigro aptvaras nebuvo uždarytas.

2015 m. rugsėjo 16 d. rytą Lenkijos Vroclavo miesto zoologijos sode tigras mirtinai sužalojo savo prižiūrėtoją. 58 metų vyras tuo metu valė žvėries narvą. Kaip tąkart TVN24 sakė Žemutinės Silezijos policijos komisaras Kamilis Rynkieviczius tigro prižiūrėtojas žuvo vietoje. Policininkai nustatė, jog tigras atakavo savo globėją tuo metu, kai šis valė narvą ir pjovė aplink esančią žolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)