Įvertinę, jog viena iš pagrindinių problemų yra darnaus judėjimo sampratos integracija visuomenėje, kūrybišką problemos sprendimo būdą pasiūlė mobiliosios vaikščiojimo programėlės #walk15 kūrėjai. Trumpus atstumus mieste programėlės kūrėjai kviečia įveikti pėsčiomis ir taip prisijungti prie virtualių medžių auginimo iniciatyvos.

„Skaičiuojama, jog lengvuoju automobiliu nuvažiuodami vieną kilometrą vidutiniškai išmetame 180 gramų CO2 dujų. Norint sugerti šį CO2 kiekį per parą reikalingi net 5 medžiai. Tikime, jog pasikeitę kiekvieno mūsų vartojimo ir judėjimo įpročiai vos per kelias savaites gali teigiamai atsispindėti ir aplinkoje, kurioje gyvename. Dėl šios priežasties kviečiame prisijungti prie virtualių medžių auginimo iniciatyvos ir kas kartą keliaujant į parduotuvę ar darbą susimąstyti, ar numatytam atstumui įveikti tikrai reikalingas automobilis“, – sako mobiliosios programėlės „#walk15“ kūrėja Vlada Musvydaitė.
Vlada Musvydaitė

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos specialistų parengtų skaičiavimų dėka, mobiliojoje programėlėje „#walk15“ vartotojai galės matyti ne tik nueitų žingsnių ir kilometrų skaičių, bet ir įvertinti kokį poveikį aplinkai sukūrė sprendimas atstumus įveikti pėsčiomis. Šiam tikslui simboliškai pasitelkiami už CO2 sugėrimą realioje mūsų aplinkoje atsakingi medžiai.

„Įsijungęs programėlę vartotojas galės matyti per dieną nueitų žingsnių ir užaugintų virtualių medžių skaičių. Virtualūs medžiai leidžia realiai apčiuopti, kaip stipriai mūsų kasdieniniai veiksmai atsiliepia aplinkai. Pavyzdžiui, nuėjus Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą dienos atstumą – 10 tūkst. žingsnių arba 7 kilometrus – programėlėje užauginsime 35 virtualius medžius. Šis skaičius atitinka tikrų medžių skaičių, kuriuos mes įdarbintumėme, 7 kilometrų atstumą įveikdami automobiliu“, – sako vaikščiojimo programėlės kūrėja.

Darnus judėjimas – kelias į klimatui neutralią ekonomiką ir mažesnę aplinkos oro taršą

LR aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vadovo Vitalijaus Auglio teigimu, pagal dabartines prognozes numatoma, kad Lietuvoje iki 2030-ųjų išmetamas CO2 kiekis iš transporto, žemės ūkio sektorių, palyginti su 2005-aisiais, augs net 6 procentiniais punktais, kai tuo tarpu Europos Sąjungos iškeltas privalomas tikslas šalims narėms yra jį sumažinti 9 proc. Šiame kontekste, anot Vitalijaus Auglio, žmonių sąmoningumo didinimas ir darnaus judėjimo skatinimas yra bene pagrindiniai būdai siekiant CO2 emisijos mažinimo tikslų. Atitinkamai, tai svarbu ir mažinant žmonių sveikatai pavojingus kancerogeninius teršalus. Pavyzdžiui, kietąsias daleles ir azoto oksidus.
Vitalijus Auglys

„Pagrindinis mūsų ir kitų Europos Sąjungos šalių siekis – tapti klimatui neutralia, žmonių sveikatai palankia ekonomika. Šiam tikslui pasiekti būtina transformuoti visus šalies ūkio sektorius, ypač daug dėmesio skiriant bene didžiausią taršą kuriančiam transporto sektoriui. Tad viena svarbiausių užduočių šiandien yra darnaus judumo visuomenėje skatinimas. Tikime, kad būtent tokios kūrybiškos ir interaktyvios, tačiau kiekvienam lengvai suprantamos iniciatyvos, kaip virtualių medžių auginimas, yra efektyviausias būdas skatinant supratimą apie tai, kiek daug įtakos aplinkai turi kasdieniniai mūsų įpročiai“, – sako Vitalijus Auglys.

Ministerijos duomenimis, 2018 metais Lietuvoje į aplinką išmesta per 20 mln. tonų CO2. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. šių šiltnamio efektą sukuriančių dujų sugeneravo išskirtinai transporto priemonės. Dėl šios priežasties, LR Aplinkos ministerija ir „#walk15“ programėlės kūrėjai trumpus atstumus mieste kviečia įveikinėti pėsčiomis ir tokiu būdu tapti teigiamų darnaus judumo pokyčių šalyje dalimi.

Skaičiuoti žingsnius ir užaugintus virtualius medžius kiekvienas gali nemokamos mobiliosios programėlės „#walk15“ pagalba. Ją rasite adresu: https://bit.ly/virtualusmedziai