Tai labai gražus drugys su ryškiai geltonomis juostomis tamsiuose sparnuose. Skraido rugsėjo pabaigoje – lapkričio pradžioje gerai įšildomuose tarpumiškių ir krūmynų supamuose pievų ir ganyklų plotuose. Tokioje vietoje kaip tik yra Zinos ir Bronislovo Jokšų sodyba. Šių drugių skrydis labai greitas, manevringas, todėl pastebėti, o juo labiau nupaveiksluoti jį – tikras menas.

Žemaitijoje rastas retas drugys (Zinos Jokšienės nuotr.)

Kaip rašo prof. Ričardas Kazlauskas knygoje „Lietuvos drugiai”, tai yra pietryčių ir vidurio Europos drugys, retas visame Pabaltijyje. Lietuvoje pirmą kartą pagautas 1979 metais Kuršių Nerijoje. Vėliau dar buvo aptiktas keliose vietose, bet vis dar laikomas retu ir saugotinu drugiu.

Be tamsiosios lemonijos Zina Jokšienė šių metų gegužės 4 d. savo kieme nupaveikslavo retai Lietuvon užklystantį paukštį baltagurklį strazdą (Turdus torquatus). Šis paukštis kiek didesnis už varnėną. Nuo juodojo strazdo skiriasi balta dėme pagurklyje. Paplitęs vakarų Eurazijos kalnuotuose rajonuose. Gyvena Skandi­navijos, Kolos, Pirėnų pusiasalyje, Alpėse, Karpatuose, Balkanų pusiasalyje, Kaukazo, Irano kalnuose, Kopetdage. Žiemoja Europos pietvakariuose.

Parko direkcija dėkoja gamtos stebėtojai Zinai už užfiksuotas naujas gyvūnų rūšis mūsų parke ir kviečia kitus gyventojus, parko lankytojus fiksuoti gyvąją gamtą, nepažintas rūšis siųsti direkcijos Gamtos ir kultūros paveldo skyriui. Gal tai bus labai vertingas atradimas!