Ypatingas laikotarpis gamtoje

Tie, kurie gyvena šalia miško, vakarais arba anksti ryte gali girdėti tikrus gamtos garsus. Šiuo metu jie ypatingi: taurieji elniai kviečia pateles į pasimatymą. Jeigu jiems viskas klosis gerai, jau greitai jie susilauks jauniklių. Girdimas riaumojimas reiškia, kad taurusis elnias, baubdamas kviečia sau lygų varžovą kautis dėl teritorijos, maisto ir patelės. Elnio baubimas reiškia, kad vyksta tauriųjų elnių ruja.

Miškininkai ir gamtininkai elnių baubimą (kai kurie sako riaumojimą, nes žodis verčiamas iš vokiečių kalbos) rujos metu vadina elnių tuoktuvių dainomis. Paprastai miškus jos drebina nuo rugpjūčio iki lapkričio, tačiau intensyviausias rujos metas būna rugsėjo mėnesį. Ieškoti varžovo elniai išeina vėlai vakare arba paryčiais.

Taurieji elniai

Vėsios naktys yra viena pagrindinių sąlygų elnių rujos pradžiai. Šiuo metu kai kuriuose Lietuvos regionuose jau galima girdėti elnių tuoktuvių dainas, vilnijančias per miškus. Kur pirmiausia galima išgirsti elnių riaumojimą, priklauso nuo šių kanopinių žvėrių pasiskirstymo šalies regionuose ir populiacijų dydžio.

Medžiotojams – lengvas grobis

Medžiotojams rujojantys elniai – lengvas laimikis, nes rujos metu šie kanopiniai gyvūnai praranda budrumą, tampa išsiblaškę ir yra lengvai priviliojami. Rujodami elniai įnirtingai ieško naujų teritorijų, patelių, varžovų. Todėl aplinkosaugininkai pradėjo aplinkosaugos akcija „Medžioklė“. Akcijos metu bus vykdomi specialūs reidai, per kuriuos aplinkos apsaugos pareigūnai tikrins medžiokles bei pirminio žvėrių apdorojimo aikšteles. Taip pat gali būti stabdomos pažeidimais įtariamų asmenų transporto priemones. Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai bendradarbiaus su policininkais, pasieniečiais, kitų tarnybų ir organizacijų pareigūnais.

Taurieji elniai

GRYNAS.lt primena, kad elnių patinų medžioklė (išskyrus antramečių) leidžiama nuo rugpjūčio 15 d. iki vasario 1 d. (tik medžiotojams selekcininkams), patelių – nuo spalio 1 d. iki sausio 15 d. jauniklių – nuo spalio 1 d. iki sausio 15 d.

Vairuotojams reiktų būti atsargesniems

Žmogus elnių ir briedžių rujos metu taip pat turėtų būti atsargus. Kaip informuoja Aplinkos apsaugos departamentas, grybautojai laukinių gyvūnų greičiausiai nesutiks, nes šie vengia žmogaus. Tačiau, jei nutiko taip, kad visgi pastebėjote laukinį gyvūną, nereikėtų jo gąsdinti, baidyti ar, atvirkščiai, bandyti jį paglostyti. Svarbiausia išlikti ramiam ir leisti žvėriui pasišalinti. Departamento atstovė spaudai Ieva Krikštopaitytė čia pat priduria, kad rujojantys miško gyvūnai gali kelti pavojų vairuotojams.

Temstant iš miško tankynės pasirodė briedis

„Rujos metu didėja rizika, jog laukinis gyvūnas išbėgs į važiuojamąją kelio dalį. Todėl vairuotojus šiuo laikotarpiu raginame būti atsargesniais, ypač tuose keliuose, kurie yra netoli miškų ir ten, kur yra įspėjamieji kelio ženklai, įspėjantys apie kelio ruožą, kuriame yra didelė tikimybė, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai“, – įspėja specialistė.

Pašnekovė tęsia, kad jei visgi transporto priemonė susidūrė su laukiniu gyvūnu, būtina informuoti Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Pranešimų priėmimo skyrių (telefonu 8 5 2732995) arba pateikti informaciją Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112 (pastaba: tai reikia padaryti transporto priemone partrenkus bet kokį laukinį gyvūną). Tai galima padaryti bet kuriuo paros metu.

Taurieji elniai

Teikiant informaciją reikia nurodyti kiek įmanoma tikslesnę vietą, apibūdinti gyvūną (negyvas, sužeistas ar pan.). Savo ruožtu, Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriaus budintis pareigūnas, gavęs informaciją, priims sprendimą, ką toliau daryti: kviesti medžiotojus, kviesti gyvūnų gelbėtojus, kviesti kitas tarnybas ir pan. Svarbiausia – vairuotojas, partrenkęs žvėrį, niekada negali pasiimti numušto laukinio gyvūno, nes už tai gresia administracinė atsakomybė.