Viena tokių užburiančių vietų - Daumantų atodanga, esanti Anykščių rajone, Kavarsko miestelio apylinkėse, dešiniajame Šventosios slėnio šlaite.

Nuo takų, apžvalgos aikštelės plyti žali pušų kilimai, supantys upę iš abiejų krantų – grožintis šia panorama, laikas tarsi sustoja, pamiršti, kad turi kažkur dar važiuoti, iš galvos išlekia artimiausių valandų planai.

Čia trykšta ir šaltinių vanduo, skalaujantis akmenis ir puikiai derantis prie gamtos paveikslo.

Taip pat yra įrengti laiptai, sutvarkyta aplinka.

Unikali, tris geologinius sluoksnius atverianti Daumantų atodanga yra valstybės saugomas gamtos paveldo objektas, vis labiau traukiantis turistus iš Lietuvos ir užsienio.

Vos už kelių kilometrų, Šventosios šlaite stūkso dar vienas kvapą gniaužiantis gamtos paminklas – Vetygalos atodanga arba Žėbos kalnas. Nuo 90 metrų ilgio ir 20 metrų aukščio skardžio atsiveria vaizdai į upę, šimtamečių medžių kepures, o Šventosios krante galima išvysti ikiledyninius šviesaus kvarco sluoksnius.

Stirniškių atodanga Kupiškio rajone, Noriūnų miestelio apylinkėse driekiasi kairėje Lėvens slėnio pusėje – joje galima išvysti sluoksniuoto dolomito sluoksnius.

Greta Stirniškių karjero esančios kolonos, sumūrytos iš dolomitų – ir geologinis, ir kultūrinis-istorinis paminklas.

Birštono apylinkėse turistus vilioja Škėvonių atodanga – unikalus gamtos kampelis. Žvilgsnį iš 31 metrų aukščio prikausto įspūdinga panorama, apačioje tekantis Nemunas, apsuptas bekraštės lapuočių ir spygliuočių kariaunos – medžiai tarytum virsta ne tik kraštovaizdžio dalimi, bet ir gamtos ranka nutapyto paveikslo sargybiniais.

Per šią ir kitas keliones eilinį kartą pagalvoji, kiek daug tėvynėje yra įspūdingų vietų, kurių tu iki šiol nematei, koks gražus yra mūsų kraštas ir kaip malonu jį kaskart vis labiau pažinti.