Tiesa, rudens pradžioje žiedus išskleidęs lapuotis gamtos žinovų nestebina. „Nusprendė pakvailioti, bet kitą pavasarį jam bus sunkiau nei kitiems medžiams“, – portalui DELFI sakė gamtininkas Mindaugas Lapelė.

Jo teigimu, tai nėra įprasta, bet ir anomalija to nepavadinsi: „Čia įdomūs dalykai, bet nieko stebuklingo, būna ir žibutės spalį pražysta. Augalai turi taisykles, bet kaip ir žmonės, kartais kai kurie susipainioja ir apsikvailina. Ir šis kaštonas sužydėjo per klaidą, nes jau turėtų ruoštis žiemai, kaupti maisto atsargas šaknyse, o jis sunaudojo savo gyvybines jėgas ir prasčiau pasiruoš žiemai.“

Paklausus, ar toks kaštono elgesys negali būti nulemtas klimato kaitos, M. Lapelė neigia tokią galimybę ir sako, kad anksčiau gamtoje taip pat būdavo galima išvysti panašių reiškinių.

„Aš tikrai nepriskirčiau šio atvejo klimato kaitai, manau, kad mes per daug visus atsitiktinumus priskiriame tam reiškiniui. Ir nors gamtoje yra tam tikri dėsniai, galima sutikti ir tokių išimčių kaip ši, bet tai yra tiesiog graži gamtos klaida“, – sakė M. Lapelė.
M. Lapelė

Gamtininkas taip pat papasakojo, kaip ir kodėl gamta ruošiasi skirtingiems metų laikams.

„Rudenį medžiai paprastai visas maisto medžiagas kaupia šaknyse, lapai numetami taip pašalinant visas nereikalingas medžiagas ir žiemą visos medžio maistinės medžiagos būna šaknyse, o pavasarį jos kyla į viršų ir taip sprogsta nauji pumpurai. Na o šitas kaštonas, vietoj to, kad kauptų atsargas, dabar dar draskosi ir žydi, tad jis tiesiog mažiau atsargų sukaups ir pavasarį jam bus sunkiau“, – apie gamtos ciklus pasakojo gamtos mokslų daktaras.