Į aplinkosaugininkus kreipėsi greta Piniavos kaimo esančios sodininkų bendrijos gyventojai. Jų dėmesį atkreipė trečiadienį ryte sodų pakraštyje sustojęs automobilis. Iš jo išlipęs vyras į laukus švystelėjo maišą ir skubiai nuvažiavo. Susirūpinę liudininkai nuskubėjo pažiūrėti, kuo atsikratė nematytas atvykėlis. Žmonės buvo sukrėsti to, ką išvydo maiše. Jame gulėjo neatpažįstamo žvėrelio gaišena.

Ant kūno buvo matyti žaizdos ir dar šviežias kraujas. Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko Alfredo Breivės teigimu, veterinarijos specialistai nustatė pjautinius sužalojimus ir kirstinę galvos žaizdą.

Žvėrelis buvo taip sumaitotas, kad net visko mačiusius aplinkosaugininkus sukrėtė žmogaus žiaurumas. Dėl žiauraus elgesio su gyvūnu tyrimą pradėjo ir Panevėžio policija.

A. Breivė įtarė, kad dygliatriušis galėjo būti pabėgęs iš zoologijos sodo ir partrenktas. Tačiau Pasvalio rajone, Raubonių kaime esančio tokio sodo darbuotojai patvirtino auginantys keturis dygliatriušius ir nė vienas jų nėra dingęs.

Kadangi rastasis negyvas žvėrelis neturėjo mikroschemos, pagal kurią būtų galima nustatyti savininką, įtariama, kad egzotinis gyvūnas nelegaliai įvežtas į Lietuvą ir greičiausiai iš Latvijos. Pasak A. Breivės, sidabrinės spalvos automobilį „Ford Focus“ ir žmogų, išmetantį maišą su gyvūnu, nufilmavo sodininkų bendrijos viename sklype įrengta vaizdo kamera.

Tačiau, aplinkosaugininko teigimu, tiriant įvykį labai reikalinga ir visuomenės pagalba.

„Gal yra mačiusiųjų, kas augina tokį egzotinį gyvūną. Labai reikalinga bet kokia informacija. Netikiu, kad toks gyvūnas, laikomas namuose, nebūtų atkreipęs kaimynų dėmesio“, – sako A. Breivė.

Pagalbos prašymu padėti surasti žiauriai su dygliatriušiu pasielgusį žmogų Panevėžio aplinkosaugininkai pasidalijo ir socialiniame tinkle. Vienas iš interneto lankytojų nusistebėjo, jog tą pačią dieną važiuodami į Panevėžį Kupiškio rajone, vos už Šepetos, matė dar vieną tokią gaišeną.

„Dar nustebom, iš kur toks gyvūnas čia atsirado“, – stebėjosi internautė. Žinančiųjų, kas laikė ar norėjo atsikratyti egzotiniu gyvūnu, Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos pareigūnai prašo paskambinti telefonu 8 612 73850.