Pataisų priėmimą atidėti paprašė Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius.

Už jų išbraukimą iš darbotvarkės balsavo 104 Seimo nariai, prieš – 9 , o susilaikė 7.

„Norime su specialistais šiek tiek pasitarti, nes ten yra keistų dalykų dėl laidojimo ir norime užsitikrinti, kad tikrai to nebus – norime išsamiau išsiaiškinti, ar nekenks (laidojimas – BNS) Lietuvos vandens atsargoms, ar bus saugiai laidojamas tas anglies dioksidas ir apskritai, kodėl to reikia, ar Lietuvai tai naudinga“, – teigė BNS parlamentaras.

A. Nekrošius taip pat pasigedo galimybių studijos: „Gal mokslininkai pirmiausia prieš priimant sprendimus turėtų pasakyti, ar tai (laidojimas – BNS) saugu, ar galima tai daryti“.

Tuo metu konservatorius Žygimantas Pavilionis mano, kad prie šių pataisų Seimas grįš tik rudenį.

„Kaip suprantu, įstatymas bus atidėtas iki rudens ir, tikiuosi, kad bus rastas kompromisas toks, kuris neužtvers kelio užsienio investuotojams. (...) Reikia ieškoti gero balanso tarp aplinkosauginių nuogąstavimų ir galimų investicijų šioje srityje“, – BNS kalbėjo Ž. Pavilionis.

Į Lietuvą nori ateiti JAV investuotojai – dujinės elektrinės statytojai. Įmonės „8 Rivers Capital“ ir „Net Power“ su Energetikos ministerija yra pasirašiusios sutarimo memorandumą. Šiuo metu atliekama galimybių studija įgyvendinti jų technologijos dujinės elektrinės projektą Lietuvoje.

Ž. Pavilionis tikisi, kad rudenį bus pateiktas naujas variantas, kuriame bus atspindimas bendras Energetikos ir Aplinkos ministerijų sprendimas: „Negalime žiūrėti tik pro vienos ministerijos akinius“.

Ž. Pavilionis BNS pranešė, kad rudenį planuojamas JAV energetikos sekretorius Ricko Perry ((Riko Perio) vizitas į Lietuvą. Pasak jo, anglies dioksido laidojimo klausimas „šiame kontekste“ yra svarbus.

„Šį kartą, suprantu, tos ministerijos (Energetikos – BNS) interesai artėjančio vizito kontekste nelabai buvo į juos atsižvelgta“, – BNS teigė Ž. Pavilionis.

Drausti jį saugoti natūraliose žemės gelmių ertmėse siūlo kelis kartus pataisas svarstęs Aplinkos apsaugos komitetas.

Tačiau Seimas balsuos dėl Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininko „valstiečio“ Virgilijaus Poderio siūlymo nustatyti liberalią anglies dioksido saugojimo tvarką – drausti žemės gelmes naudoti anglies dioksido, įskaitant ir atgabentą iš užsienio, saugojimui mažiau nei 1 kilometro gylyje.

Europos Komisijos Energetikos direktorato vadovas Dominique'as Ristori (Dominikas Ristori) pabrėžia, kad naujosios technologijos, įskaitant vadinamąsias CCS (angl. carbon caption and storage, liet. anglies dioksido surinkimo ir saugojimo) technologijas, bus reikalingos dekarbonizacijos procesui.

„Kaip galite įsivaizduoti, dekarbonizacijai reikės daug naujų technologijų, kurios padėtų padidinti plieno, chemijos pramonių efektyvumą bei sumažintų emisijas“, – BNS sakė D. Ristori.

„Aš manau, kad nauja ilgojo laikotarpio strategija pramonei bus labai svarbi. Strategijoje, kurią siūlysime, naujosios technologijos bus labai svarbios“, – pridūrė jis.

Tuo metu Aplinkos ministerija įspėja, kad anglies dioksidą palaidojus, vėliau jo nebebus galima išgauti, tačiau Energetikos ministerija sako, kad jo iškelti nebus prasmės, nes po kelerių metų žemėje dujos taps uolienomis ir mineralais.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika siūlo įvertinti galimybes šias dujas panaudoti šalies ūkyje, o Lietuvos geologijos tarnyba įspėja, kad laidojant jos gali užteršti kitus gelmių sluoksnius bei per plyšius patekti į atmosferą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)