Teigia, kad mato ginkluotus medžiotojus

Socialiniuose tinkluose gyventojai dalinasi informacija, Vilniuje, Gurių gatvėje, birželio 26 dieną vairuotojas partrenkė briedį. Tiesa, kaip matyti iš nuotraukų, gyvūnas iš karto nenugaišo, tačiau buvo rimtai sužeistas. Pasak vietinių gyventojų, į įvykio vietą atvykę medžiotojai jį pribaigė.

Partrenktas gyvūnas

Tačiau gyventojai nerimauja, kad galimai tie patys medžiotojai klaidžioja Pavilnių regioninio parko apylinkėse ir ieško partrenkto briedžio mamos.

„Šiandien buvo partrenktas briedis Gurių gatvėje, prie Minsko plento. Medžiotojai jį nušovė. Liko mama briedė. Policija įspėjo šioje atkarpoje savaitę važiuoti iki 40 km/h greičiu, nes briedė mama tikrai klaidžios šioje vietoje ir ieškos savo jauniklio. Kaimynai kaip tik matė pirmadienį ryte netoli statomo namo Ribiškių take tris medžiotojus, kurie galimai bandė medžioti Pavilnio regioniniame parke. Jie galimai ir pabaidė gyvūnus, kurie išėjo į gatvę“, – rašoma „Facebook“.

Partrenktas gyvūnas

Aplinkosaugininkams reikalinga informacija tyrimui

GRYNAS.lt pasiteiravo Aplinkos apsaugos departamento (AAD), ar Pavilnių regioniniame parke galima medžioklė, ir ką daryti, partrenkus laukinį žvėrį.

Kaip informuoja AAD atstovė Ieva Krikštopaitytė, transporto priemone partrenkus bet kokį laukinį gyvūną, būtina informuoti Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Pranešimų priėmimo skyrių (telefonu 8 5 2732995) arba pateikti informaciją Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112. Tai galima padaryti bet kuriuo paros metu. Teikiant informaciją reikia nurodyti kiek įmanoma tikslesnę vietą, apibūdinti gyvūną (negyvas, sužeistas ar pan.). Savo ruožtu, AAD Pranešimų priėmimo skyriaus budintis pareigūnas gavęs informaciją priims sprendimą, ką toliau daryti: kviesti medžiotojus, kviesti gyvūnų gelbėtojus, kviesti kitas tarnybas ir pan. Svarbiausia – vairuotojas, partrenkęs žvėrį, niekada negali pasiimti numušto laukinio gyvūno, nes už tai gresia administracinė atsakomybė.

„Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje numato: Medžioklės produkcija priklauso medžioklės plotų naudotojams. Medžioklės plotų naudotojams taip pat priklauso medžioklės plotų vieneto teritorijoje rasti sužeisti, nugaišę, dėl susidūrimo su transporto priemonėmis žuvę bei į teritorijas, kuriose medžioti draudžiama (išskyrus rezervatus), iš greta esančių medžioklės plotų vienetų atklydę ir čia rasti sužeisti ar nugaišę, žuvę medžiojamieji gyvūnai ir jų dalys“, – pabrėžiama AAD atsakyme GRYNAS.lt.

Partrenktas gyvūnas

I. Krikštopaitytė tęsia, kad medžiotojai gali medžioti tik medžioklės plotuose, kuriems yra išduoti leidimai naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius. Tiesa, leidimuose yra nustatytos sąlygos ir apribojimai, kada ir kokiais būdais, priemonėmis galima medžioti tam tikrose saugomose teritorijose (parkai, draustiniai ir pan.). Miestų teritorijose medžioti draudžiama, išskyrus atvejus, kai Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos išduoda leidimus (išvadas) dėl tam tikrų gyvūnų rūšių (dažniausias bebrų) gausos reguliavimo.

„Visi medžiotojai privalo žinoti Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisykles ir medžioti tik ten kur leidžiama. Gyventojai, pastebėję medžioklės pažeidimus, turėtų informuoti AAD Pranešimų priėmimo skyrių (telefonu 8 5 2732995) arba pateikti informaciją Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112“, – informuoja AAD.