Zobovas su aplinkosauga nebendradarbiauja

Meška Vipas atiduodama į Lietuvos zoologijos sodą. DELFI Dienoje Aplinkos apsaugos departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis tikina, kad kol kas apie gyvūnų būklę žinoma mažai, tačiau, prieš perduodant mešką Lietuvos zoologijos sodui, ji turės būti apžiūrėta specialistų. Anot jo, gyvūnas neturėtų būti laikomas tokiomis sąlygomis, kokios jam buvo sudarytos.

„Galėčiau nuo praeitų metų pradėti pasakoti, kada mes turėjom problemų dėl Zobovo. Mūsų pareigūnai daug patikrinimų darė, tuos trūkumus prašėme ištaisyti, tačiau praktiškai nieko jis neištaisė. Tos sąlygos buvo patikrintos vakar, kas jam buvo nurodyta ištaisyti praeitų metų spalio 2 dieną ir šių metų gegužės 27 dieną, bet dar vakar gyvūnų gerovės darbuotojai bei mūsų pareigūnai konstatavo, kad iš esmės sąlygos ir pasikeitė. Todėl pareigūnai imasi visų priemonių, kad meška bent laikinai nebūtų kankinama ir būtų perkelta į zoologijos sodą“, – pasakoja K. Motiekaitis.
Aplinkosaugininkas spėja, kad N. Zobovas su meška užsibarikadavo dėl noro jokiu būdu neatiduoti meškos pareigūnams, kurie, anot pašnekovo, su vyru bendrauja geranoriškai.

Kęstutis Motiekaitis, Brigita Kymantaitė

Tokia situacija nėra pirma

Nevyriausybinės Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė DELFI Diena eteryje pabrėžia, kad situacija, kai gyvūnai tampa Zobovo įkaitu, nėra pirma. Ji vardija, kad prieš 8 metus į Olandijos rezervatą yra išvežta šimpanzė Regina, 3 meškos yra nugaišusios, paskutinė nugaišusi meškutė buvo vos kelių mėnesių. Be to, prieš kelias dienas iš N. Zobovo cirko dingo meška Kvina, kuri daug metų buvo laikoma žiauriomis sąlygomis.

„Ši situacija tik parodo, kad jis nėra adekvatus žmogus ir užuot bendradarbiavęs, <...> žmogus nenori eiti į jokį geranorišką bendradarbiavimą, yra kažkokios asmeninės nuostatos, kad visas pasaulis kovoja prieš jį“, – tikina pašnekovė.

Anot B. Kymantaitės, jau kuris laikas gyvūnų teisių gynėjai rūpinasi N. Zobovo meškų maistu, nes jis pats neturi tam išteklių.

Brigita Kymantaitė

Kita Zobovo meška dingusi

Prieš kelias dienas žiniasklaidoje pasirodė žinia, kad iš N. Zobovo cirko dingo meška Kvina, o pats šeimininkas negalėjo pasakyti, kur ji yra. B. Kymantaitė pabrėžia, kad meška buvusi agresyvi, pats vyras apie tai pranešęs aplinkosaugininkams ir baiminosi, kad dėl surūdijusių narvo grotų, meška gali lengvai iš jo ištrūkti.

J. Motiekaitis priduria, kad teorinė tikimybė, jog šalia Rokiškio, kur N. Zobovas laiko savo gyvūnus, galima sutikti mešką, yra.

„Pagal N. Zobovo pareiškimą, gegužės 27 dieną mūsų pareigūnai nuvyko į vietą ir tikrai įsitikino, kad tikrai tas narvas, kuriame buvo meška, yra tuščias <...>, iš karto kreipėmės į policiją ir paprašėme, kad pagelbėtų policija, atrandant meškos pėdsakus“, – J. Motiekaitis.

Kęstutis Motiekaitis

Aplinkosaugininkas priduria, kad pats N. Zobovas pareigūnams teigė, jog mešką paleido, tačiau ne Lietuvoje: „Tačiau tik spėlionės. <...> Be abejonės, tai yra grėsmė, ir meška buvo užpuolusi patį N. Zobovą <...>, tai paleisti ją net ir kitos šalies teritorijoje yra labai neatsakinga. Bet aš manyčiau, kad tokie teiginiai nelabai pagrįsti, jis nenori atskleisti, kur ta meška iš tiesų yra.“

Anot B. Kymantaitės, laukinių gyvūnų laikymas Lietuvos Respublikos įstatymuose yra reglamentuotas tinkamai, tačiau mūsų šalyje nėra tinkamų teisės aktų įgyvendinimo procedūrų. K. Motiekaitis priduria, kad Lietuvoje trūksta ir patirties sprendžiant panašias situacijas, su kuriomis pastarosiomis dienomis susiduriama.