Vabzdžiams paruošė viešbučius

Visai neseniai VDU Botanikos sode, kaip juokauja sodo darbuotojai, atsirado naujas viešbučių kompleksas mažiausiems mūsų draugams – vabzdžiams.

„Vabzdžių namai arba viešbučiai daugelyje šalių yra įrengiami kaip gamtosaugos ir edukacijos priemonė. Jų tikslas – apsaugoti dėl žmogaus veiklos nykstančią biologinę įvairovę. Visi augalai, gyvūnai, grybai ir mikroorganizmai yra būtini nenutrūkstamam gyvybės ratui“, – pranešime spaudai sakė VDU Botanikos sodo Paslaugų ir edukacijos skyriaus vyresn. specialistė Vesta Aleknavičiūtė.

Botanikos sodo specialistai teigė, kad vabzdžių viešbučiai padeda geriau susipažinti su vabzdžių gyvenimu, vieta ir funkcijomis ekosistemose. Pirmasis ir tuo metu didžiausias vabzdžių namas Lietuvoje VDU Botanikos sode buvo įkurtas 2013 m. Šiandien Botanikos sode jau yra penki daugiabučiai.

Vabzdžių viešbučiams naudojamos įvairios gamtinės medžiagos: medinės kaladėlės, šakos, šiaudai, kankorėžiai, lapai, žievė ir pan. Keraminių vamzdžių, čerpių bei plytų ertmės ir plyšiai taip pat gali suteikti saugų prieglobstį vabzdžiams.

Gali būti naudingi plėviasparniams

Tačiau, kurioms rūšims tokie vabzdžių viešbučiai yra reikalingi, ir kokie jie turi būti? Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Povilas Ivinskis GRYNAS.lt pasakoja, kad vabzdžių nameliai gali būti reikalingi plėviasparniams: pavienėms bitėms, vapsvoms.

„Vabzdžių nameliai paprastai daromi plėviasparniams: pavienėms bitėms ir pan. Plėviasparniai anksčiau lizdus kūrė kaimuose stovinčių molinių, rąstinių namų sienose, dabar tokių vietų nelikę, todėl lizdus suka medžiuose, rąstuose“, – tikina dr. P. Ivinskis.

Tiesa, entomologas pabrėžia, kad nameliai vabzdžiams turi būti pastatyti tinkamose vietose.

„Svarbu, kad jie nebūtų pavėsyje, juos reikia pastatyti saulėtoje, atviroje vietoje. Juose apsigyvena bitės, parazitinės vapsvos. Gyvena vienerius metus, po to įsikuria kitos ir t.t.“, – aiškina mokslininkas.

Be kita ko, anot dr. P. Ivinskio, kad nameliai vabzdžiams iš tiesų būtų naudingi, jie turi būti tinkamai suręsti: „Paprastai mes dirbame kartu su suomiais, gaminame įvairaus diametro namelius, tačiau vienas geriausių pasirinkimų – pliauska, prigręžiota skylučių. Mes kabiname įvairiose vietose ir stebime jų gyventojus. Įvairiausi gali būti nameliai. Gali būti paprastas rąsto gabaliukas, apie 30 cm, išgręžtas abiejose pusėse ir pastatytas tinkamoje vietoje. Vabzdžių „viešbutis“ gali būti ir ryšulėlis apie 30 cm ilgio ir pagamintas iš nendrių, skudučių ir kitų augalų tuščiavidurių stiebų. Pageidautina pakabinti kur nors prie medžio, saulėtoje pusėje.“

Tokie nameliai, pasak entomologo, reikalingi bioįvairovei palaikyti. Daugelis vapsvų yra plėšrios, jos medžioja kitus vabzdžius, kurie įsikuria tuose vabzdžių nameliuose.

Kai kuriais atvejais vabzdžių nameliai gali būti naudojami rūšies gausinimui ar apsaugai, pavyzdžiui, didžiaakei kamanei, kuri paskutinį kartą buvo aptikta Panevėžio rajone. Šios kamanės, pasak entomologo P. Ivinskio, lizdus sukdavo medienoje, todėl dirbtiniai nameliai būtų pagausinę jų buveinių skaičių.

Mokslininko teigimu, vabzdžių nameliai kai kuriais atvejais tikrai gali būti naudingi, tačiau labai svarbu, kad jie būtų tinkamai sukalti ir pastatyti reikiamose vietose.

Botanikos sodo gyventojams – nauji vabzdžių viešbučiai

Padeda gamtinei įvairovei

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba informuoja, kad šiuose įdomiuose statiniuose gali apsigyventi ir drugeliai, patys įvairiausi plėšrūs bei medienoje gyvenantys vabzdžiai, šimtakojai. Kartu su vabzdžiais čia gali gyventi grybai, kerpės, moliuskai, vėžiagyviai, vorai. Čia gali įsikurti pelės, o kartais – ir ežiukai. Medienai pūvant, vieni tą namelį paliks, bet atsikraustys kiti, tad viešbučio „gyventojai“ nuolat keisis, kaip ir tikrame viešbutyje – pagyvena vieni, vėliau įsikuria kiti. Vieni čia maitinasi, kiti slepiasi ar žiemoja, treti dauginasi.

Vabzdžiai yra viena iš gausiausių taksonominių grupių Žemėje. Vabzdžiai sudaro net 90 proc. pasaulio gyvūnų rūšių! Šiandien žinomų (aprašytų) vabzdžių rūšių yra daugiau kaip 1 000 000. Entomologų nuomone, tikėtina, kad Žemėje yra per aštuonis milijonus skirtingų vabzdžių rūšių. Tad kviečiame stebėti šio viešbučio gyvenimą – tarp jo gyventojų galite atrasti ir niekad nematytą vabzdį.