„Parudaminos girininkijoje yra pažintinis miško turto takas. Informacines rodykles šiam takui išdrožė mūsų dailidė. Ir tenka jas rasti purvo krūvoje sulaužytas. Kažkas važiavo miško kvartaline linija, užklimpo ir nieko geresnio nesugalvojo, kaip tik išlaužyti netoli esančias informacines rodykles ir pakloti jas po automobilio ratais, kad būtų paprasčiau iš klampios vietos išvažiuoti. Apmaudu, kad vis dar atsiranda tokių lankytojų-kenkėjų“, – sako Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų regioninio padalinio vadovė Božena Golubovska.

B. Golubovska sako, kad neatsakingo miško lankytojų elgesio padarinius miškininkams tenka tvarkyti dažnai. Ypač pavasarį, po padangų keitimo sezono. Vien tik šį pavasarį Valstybinių miškų urėdijos Šalčininkų regioninio padalinio administruojamuose miškuose miškininkai surinko visą kalną senų padangų – virš 1200 vienetų. Daugiausiai jų randama miškuose netoli sostinės, prie kolektyvinių sodų, didesnių gyvenviečių.

„Yra civilizuoti būdai, kur ir kaip priduoti senas padangas. Ir visi tai žino, tik gaila, kad trūksta sąmoningumo ir renkamasi paprasčiausią būdą – tiesiog išversti padangas miške. Ir vis daugiau atsiranda stambiosios technikos padangų. Aplinkai tai didelė žala. Padangos suyra daugiau kaip per šimtą metų ir išskiria pavojingas medžiagas. Mums nereikia užterštų, prišiukšlintų miškų, todėl visą tai tenka surinkti ir išvežti“, – kalba Šalčininkų regioninio padalinio vadovė.

Ji primena, kad padangas ir kitas stambias atliekas galima pristatyti į atliekų surinkimo aikšteles. Aikštelės priima iki penkių vienetų senų nenaudojamų padangų. Padangas turi priimti ir padangų pardavėjai: jeigu padangų yra atiduodama tiek pat, kiek perkama, ir jos yra skirtos to paties tipo transporto priemonei, visi pardavėjai privalo nemokamai iš pirkėjo paimti senas padangas. Tą patį galima padaryti ir keičiant padangas autoservisuose.

Valstybinių miškų urėdija vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą ir yra svarbi šalies miškų ūkio sektoriaus plėtros dalyvė. Įmonė rūpinasi šalies miškingumu, diegia pažangias miškų įveisimo, atkūrimo, apsaugos, tvarkymo ir išteklių naudojimo technologijas, prižiūri valstybiniuose ir privačiuose miškuose esančius kelius ir saugo miškus nuo gaisrų.