Upės vaizdas kelia siaubą

„Vėl Minija nuodijama“, – dalindamasis internete nufilmuotu vaizdo įrašu, kuriame matomos Minijos upe tekančios nuotekos, susirūpinimą išreiškė internautas.

Įrašu pasidalinta žvejų grupėje, kurioje susirūpinta dėl teršalų poveikio žuvims. Nors dabar pats šlakių, lašišų ir upėtakių ritimosi metas, upė negailestingai teršiama. Įrašu pasidalinęs internautas tikina, kad jam teko kalbėti apie šią problemą su Plungės gamtosaugininkais, kurie paaiškino, kad srutos teka iš valymo renginių. Anot jų, teršalai upe tekėjo mažiausiai tris dienas.

„Visiškai nieko nesiimama dėl taršos stabdymo. Žuviname ir iškart naikiname“, – piktinasi internautas.

Srutos į upę plūsta 9 dienas

Tuo metu vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas Plungės savivaldybėje teikiančios bendrovės „Plungės vandenys“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Arvydas Jurkaitis aiškina, kad Plungės miesto nuotekų valykloje nuo šių metų balandžio 12 dienos vykdomi vieno aerotenko aeracinės sistemos remonto darbai, kurių metu keičiamos membranos.

„Todėl nuotekos valomos tik vienoje linijoje. Remonto metu išleidžiamoms nuotekoms įmonė turi leidimą didesnio užterštumo nuotekų išleidimui. Nuotekų tyrimų rezultatų dar neturime, todėl komentuoti negalime“, – paaiškina A. Jurkaitis.

Jis prideda, kad remonto darbai planuojami baigti balandžio 21 dieną, tad nemalonus vaizdas ir kvapas praeivius lydės dar keletą dienų.

Įtarimų, kad upės vanduo teršiamas srutomis, būta ir anksčiau. Prieš kiek daugiau nei metus Šiaulių aplinkosaugininkai aiškinosi, dėl ko upėje gaišta žuvys. Kritusios žuvys buvo skaičiuojamos šimtais, tarp jų – daugybė neršti atplaukusių šlakių.

Tąkart Telšių ir Plungės rajonų agentūrų darbuotojai rado maždaug 500 metrų upės atkarpą, kurioje aptiktos kritusios žuvys.

Paimti vandens mėginiai tyrimui

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovė Ieva Krikštopaitytė patvirtino, kad pranešimas apie nuotekas Minijos upėje gautas balandžio 14 dieną (sekmadienį) 12 val.

„Tą pačią dieną būdraujantys pareigūnai kartu su Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Šiaulių analitinės kontrolės skyriaus specialistais nuvyko į minėtą vietą ir paėmė vandens mėginius. Vandens mėginių tyrimų rezultatai bus žinomi balandžio 23 d., antradienį. Aplinkos apsaugos pareigūnai nuolat stebi situaciją, tolimesni veiksmai priklausys nuo gautų vandens mėginių tyrimų rezultatų“, – aiškina I. Krikštopaitytė.

Taip pat ji prideda, kad balandžio 15 d. AAD pareigūnai pradėjo ir šiuo metu atlieka UAB „Plungės vandenys“ neplaninį patikrinimą.