Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vis daugėja nuotraukų, medžiagos apie miestuose gyvenančius ir žmogaus draugijos nevengiančius laukinius gyvūnus. Vilniuje sutikti stirną tapo jau nebe ypatingu įvykiu, o dar vienu, eiliniu susidūrimu su laukiniu žvėrimi.

Ir šiąnakt vilnietis Vytenis Vilniuje, K. Borutos gatvėje, Visorių mikrorajone, užfiksavo dailias stirnas.

„Stirnos prie Geležinio Vilko gatvės Vilniuje. Sparčiai kertami paskutiniai miškeliai, apstatant namais Visoriuose, gyvūnus gena į gatvę", – rašo Vytenis socialiniuose tinkluose.

Jis pasakoja, kad lygiai toje pačioje vietoje dvi stirnas (galbūt tas pačias)yra sutikęs ir praėjusiais metais.

„Jos gyvena netoliese esančiame miškelyje, nes vaikštant dažnai galima pamatyti. Gaila, kad čia įsikuriant vis daugiau namų kertami žalieji plotai, tad įdomu, kas tokiais atvejais daroma su gyvūnais - ar jie būna iškeliami, ar kokia tvarka", – tikina pašnekovas.

GRYNAS.lt primena, kad tokios situacijos, kai laukiniai gyvūnai blaškosi mieste, gali būti pavojingos. Miško žvėrys gali netikėtai išbėgti į važiuojamąją kelio dalį ir sukelti eismo įvykį, todėl vairuotojai turi būti budrūs. Pastaraisias metais pastebimas nemažas kanopinių žvėrių skaičiaus augimas.

Žinduolių specialistas Alius Ulevičius tai apibūdino kaip natūralų gamtos procesą, kai daugėja nedirbamos žemės plotų.

„Viena iš priežasčių yra ta, kad keitėsi žemėnauda. Daug žemių tapo apleistos ir dabar jos užželia krūmais, mišku. Daugeliui kanopinių tas gan patrauklu ir palengvėja išgyvenimo sąlygos, pavyzdžiui, žiemos laikotarpiu, kada krūmai yra neaukšti ir kada kanopiniai pereina maitintis šakaliniu pašaru arba žieve“, – aiškino mokslininkas.

A. Ulevičius tęsė, jog nereiktų pamiršti, kad kanopinių žinduolių populiacijas reguliuoja ir medžiotojai bei oro sąlygos.

„Kita priežastis – medžiotojai, matyt, yra susireguliavę taip, kad medžioja daugiau patinus, o patelės yra pagrindinis garantas, dėl ko gali augti populiacija. Dar gali būti dėl to, kad žiemos pakankamai šiltos ir minkštos. Pavyzdžiui, stirnoms išgyventi tapo žymiai lengviau nei giliomis žiemomis“, – teigė pašnekovas.

Kanopiniai ieško naujų gyvenamųjų teritorijų ir taip užklysta į miestų teritorijas.