Vienas iš būdų sumažinti klimato kaitą ir išsaugoti retas rūšis – CO2 išsiskyrimo į aplinką mažinimas. Net ir įgyvendinus Paryžiaus susitarimą su sumažinus globalinį atšilimą iki 2°C, labiausiai gamtine prasme vertingos turtingos teritorijos gali neteikti net 25 proc. jose esančių retų augalų ir gyvūnų rūšių. Tokia teorija iškelta Jungtinės Karalystės universitetų (University of East Anglia, the James Cook University) studijoje. Ji publikuota pasauliniame žurnale „Klimato kaita“ (angl. Climatic Change) ir kituose. Studijoje skelbiama, kad esant tokiam klimato kaitos tempui grėsmę išnykti turi net 80 tūkst. augalų ir ir gyvūnų rūšių 35–iose gamtiškai turtingiausiose vietovėse visame pasaulyje.

Mokslininkai tyrė ne vieną galimą klimato kaitos scenarijų. Ir tokį, kai globalinė atšilimo temperatūra siekia 4,5°C, ir kai siekia 2°C.

Pirmu atveju mokslininkai sako, kad teritorijos taptų nebetinkamos daugeliui gyvūnų ir augalų rūšims. 90 proc. varliagyvių, 86 proc. paukščių, 80 proc. žinduolių susidurtų su išnykimu Pietų Afrikoje, Amazonės džiunglėse – 69 proc. augalų rūšių, Pietvakarių Australijoje apie 89 proc. varliagyvių taip pat susidurtų su išnykimo grėsme, net 60 proc. visų rūšių Madagaskare.

Taip pat, esant tokiai globalinio atšilimo temperatūrai ir nepastoviems krituliams, su išgyvenimo pavojais susidurtų ir kitos rūšys, pavyzdžiui, gyvenančios Viduržemio jūros regione, Madagaskare: Afrikos drambliams trūktų vandens, dėl pernelyg aukštos temperatūros ir per mažai kritulių gali sutrikti vėžlių poravimasis ir pan.

Net jeigu rūšys galėtų laisvai keisti vietą, išnykimo grėsmė joms (globalinio atšilimo temperatūrai pasiekus užsibrėžtus 2°C) siektų ne 25 proc., o 20 proc.

Daugiau skaitykite ČIA.