Pasaulio mokslininkai, tiriantys klimato kaitą ir jos padarinius, įspėjo, kad pasauliui liko maždaug 12 metų sumažinti globalinį atšilimą ir pasiekti tikslą, kad visuotinis atšilimas nebūtų didesnis nei 1,5 °C. Jeigu atšilimas bus didesnis, prognozuojamos alinančios sausros, ekstremalūs karščiai ir potvyniai. Šalia – ir skurdas dėl nepalankaus klimato žemės ūkiui vystyti.

Tokį pranešimą pirmadienį išleido Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (angl. IPCC), ragindama imtis skubių veiksmų, kad būtų pasiektas Paryžiaus susitarimo tikslas, kuriame ir buvo užsibrėžta, kad visuotinis atšilimas nebūtų didesnis nei 2°C . Tiesa, šiuo metu mokslininkai atlieka tyrimus, kad visuotinio atšilimo temperatūrą būtina laikyti ne aukštesnę nei 1,5°C dėl kelių priežasčių.

Pagrindinis Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos pranešimas yra apie tai, kad nesumažinus globalinio atšilimo iki bent jau 1,5°C, pasekmės apims visą aplinką. Mokslininkų tyrimų rezultatai parodė, kad jeigu pavyktų globalinį atšilimą sustabdyti ties 1,5°C, o ne 2°C, tuomet 2100 metais vandenyno lygis pakils 10cm mažiau. Ekstremalios karščio bangos būtų reiškinys, pažįstamas 14 proc. pasaulio gyventojų kas penkerius metus, jeigu globalinis atšilimas siektų 1,5°C, o ne 2°C. Jeigu globalinio atšilimo temperatūra siekia 2°C, tuomet karščio bangos pasieks daugiau kaip trečdalį planetos.

Taip atrodytų Lietuva, jeigu jūros lygis pakiltų 60 metrų (geology.com iliustr.)

Jeigu pasauliui pavyktų sumažinti globalinį atšilimą bent jau iki 1,5°C, Arkties ledynai tirptų lėčiau, o jei ne, tikėtina, kad vasarų metu ledynų tirpimo tikimybė padidėja 10 kartų, o tai reiškia, kad savo namus praranda baltieji lokiai, banginiai, kai kurie jūros paukščiai. Globalinio atšilimo temperatūrai siekiant 2°C, praktiškai visi koralų rifai būtų prarasti, tačiau jei globalinio atšilimo temperatūra bus bent puse laipsnio žemesnė, pasaulis praras apie 70-90 proc. koralinių rifų.

Viena mokslininkių, atlikusių tyrimą, sako, kad pasauliui tai yra ženklas, jog nebėra laiko ir veiksmų reikai imtis dabar. Anot jos, šie naujausi tyrimai yra pats naujausias pavojaus skambutis pasauliui, kuris turi priversti gyventojus mobilizuotis.

Daugiau skaitykite ČIA.