Gamta Rusnėje rodo savo galią: savaitgalį prasidėjusį potvynį papildė galingas ledonešis, kuris stebina bei žavi Rusnės lankytojus, ir baugina jos gyventojus.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip upė neša didžiulius ledo luitus. Vaizdo medžiagoje įrašytas garsas ir vaizdas tik dar kartą parodo, kokia galinga yra gamta.

Klimatologas Justinas Kilpys sako, kad ledonešis yra kasmetis natūralus reiškinys. Taip pat kiekvienais metais susidaro ir ledų sangrūdos. Mokslininkas aiškina, kad sangrūdos gali susidaryti bet kurioje Lietuvos vietoje ir upėje. Tačiau Nemune ir Neryje jos didžiausios ir pavojingiausios.

„Nemuno deltos regione vanduo yra pakilęs, kai kur iki stichinio lygio. Aukštas lygis lemia ir tai, kad pajudėjo ledai. Ledonešis yra ženklas, kad prasidėjo pavasarinis potvynis ir jis ankstyvas (vasario vidurys), paprastai pavasario potvynio pikas būna kovo pabaigoje, balandžio pradžioje. Iš kitos pusės pastaraisiais dešimtmečiais tokių potvynių žiemos viduryje ar pabaigoje yra buvę jau ne vieną kartą“, – aiškina J. Kilpys.

Mokslininkas tęsia, kad internete plintanti vaizdo medžiaga tam tikra prasme yra unikali. Mat, užfiksuoti ledų sangrūdų formavimąsi nėra taip paprasta: „Reikia atsidurti „reikiamu laiku reikiamoje vietoje“. Jos susiformuoja gan greitai, o kylant vandens lygiui taip pat greitai gali būti išardytos ir ledai išnešti vandens.“

Kaip rašo „Vakarų ekspresas", susisiekimas su Rusnės sala nutrauktas nuo sekmadienio. Tralai kelia tol, kol vandens lygis būna iki 80 cm. Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė, sakė, kad gyventojams kol kas jokio pavojaus nėra. Laimei, rusniškiai nesirgo, turi maisto atsargų. Tiesiog paskelbus ekstremaliąją situaciją visos tarnybos - kelininkai, ugniagesiai, autobusų parko darbuotojai, pasieniečiai, policininkai - dabar bus kur kas atsakingiau pasirengę ateiti į pagalbą.

„Paskelbus ekstremaliąją situaciją, mes gyvename toliau. Dabar laukiame, kol išeis leidai. Jų sangrūdos susidarė Atmatoje prie Uostadvario. Ta apie 4 km ilgio ledų sangrūda mus ir skandina. Už jos marių link vandens lygis yra vos ne toks pat, kaip vasarą“, - sakė seniūnė. Kol kas kariškiai į pagalbą dar nekviečiami. Jeigu vandens lygis kils dar labiau ir ledų sangrūda nepajudės, jeigu teks evakuoti gyventojus, tada žadama prašyti jų pagalbos.

Šiemet žmonės į Rusnės salą pėsčiomis patenka per nebaigtą statyti estakadą. Šilutės rajone šiuo metu apsemta apie 30 tūkst. hektarų teritorijos, kurioje yra 25 sodybos: dvi iš jų negyvenamos, likusiose gyvena 47 žmonės.