Ornitologas Darius Musteikis, GRYNAS.lt žurnalistams rodydamas į ąžuolą, kuriame ketina atkurti juodojo gandro lizdavietę, pasakoja, jame gyveno gandras, turėjęs tris gandriukus, kuriuos ornitologas su kolegomis sužiedavo praeitų metų vasarą.

„Lizdas buvo labai geros būklės, nors ir senas, bet liepos 13 dieną praėjus labai stipriai lūčiai šitas lizdas buvo pilnai išplautas, jis krito žemyn. 2 jaunikliai žuvo, o trečią jauniklį išėję pasivaikščioti surado geri žmonės. Ir teko tą jauniklį man priglausti per „Kauno lesę”. Padaugos miškuose žinojau vieną lizdą, kurio gandrai labai stipriai vėlavo su vaikais, buvo labai mažiukai vaikai ir mes pabandėm šitą jauniklį įkelti į kitą šeimą ir mums tas pavyko. Įkėlėm ir dar pasilikom pasižiūrėti, ar gandrai priims, nes labai didelis skirtumas buvo tarp jauniklių. Bet viskas pavyko sėkmingai“, – sako ornitologas.

D. Musteikis tęsia, kad dažniausiai dirbtiniai lizdai gaminami juodiesiems gandrams, ereliams žuvininkams, jūriniams ereliams, vapsvaėdžiams, mažiesiems ereliams rėksniams. Tai nykstančios rūšys ne tik Lietuvoje, todėl, norint, kad jų populiacija Lietuvoje nesumažėtų, šioms rūšims reikalinga pagalba.

Juodųjų gandrų Lietuvoje priskaičiuojama apie 350 perinčių porų. Jie laikomi reta rūšimi, yra įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą.

Daugiau apie retų paukščių lizdavietes – GRYNAS.lt reportaže.