Kaip pasakoja policijos pareigūnai, šalia kelio pastebėta stirna policininkų nebijojo, netgi atvirkščiai: elgėsi tarsi gerai dresuotas naminis šuo, net kartu nusifotografavo. Kaip pasakojama TV3 žiniose, žvėrelis ne tik nesibaidė pareigūnų, bet ir leidosi glostomas. Toks miško gyvūno meilumas pareigūnams sukėlė įtarimų, kad žolėdis – stipriai apsinuodijęs.

Policijos pareigūnė Olga Griva TV3 žinioms teigė, kad pareigūnams pabandžius stirną nuvyti nuo kelio, ši netgi supyko ir su mažais, vos matomais ragučiais bandė badyti pareigūnui koją.

„Priėjom, susidraugavom. Bet papyko, pareigūnui bandė ar į koją, ar į kelį badyti, net nesupratau, nes labai staigiai įsibėgėjęs. Kaip šuniukas pradėjo visur vaikščioti. Kai mes ilgiau su juo pabuvom, gyvūnas pradėjo tarsi mėtytis, į vieną šoną, į kitą. Priėjęs pradėjo glaustytis, darėsi neorientuotas“, – tikino O. Griva.

Pareigūnai suprato, kad stirna nuo kelio nesitrauks ir kels pavojų ne tik sau, bet ir vairuotojams. Todėl į pagalbą policininkai pasikvietė medžiotojus, kad šie ją nuvežtų į mišką ir paleistų. Medžiotojai iš karto suprato, kas galėjo nutikti stirnai.

„Jie taip ir pasakė, kad apsinuodijo stirna, greičiausiai, prisivalgė žieminių rapsų. Tuomet gyvūnams dažniausiai būna sunku, jie apsvaigsta ir būna neorientuoti“, – pasakojo O. Griva.

Nuo žieminio rapso stipriai apsinuodiję gyvūnai lengvai prisileidžia žmogų, atrodo labai draugiški, tarsi naminiai. Deja, tai apgaulinga būsena ir dalis jų nusikamavusios tiesiog žūva, nes rapsuose esantys toksinai paveikia kepenis.

Veterinarinės tarnybos vadovas Kęstutis Jagminas aiškino, kad tokie atvejai, aki stirnos apsinuodija žieminiais rapsais, nėra labai reti.
„Teko ir su medžiotojais bendrauti, kad taip būna. Kai kurios jos gal šiek tiek silpnesnės, gal nuo per didelio kiekio rapsų, gal skrandyje rūgimas prasideda, sutrinka orientacija ir jos būna tokios apsvaigusios“, – aiškino K. Jagminas.

Aplinkosaugininkai taip pat sutinka, kad neretai gauna pranešimų apie žmonių sodybose vaikštinėjančias apkvaitusias stirnas. Pamačius apsvaigusį gyvūną, aplinkosaugininkai pataria nuginti jį kuo toliau į pamiškę, o jei gyvūnas sužeistas, jokiu būdu nesivežti jo namo, o skambinti gyvūnų globos tarnyboms.

„Už tokį pažeidimą numatyta atsakomybė iki 150 eurų. Tad pačiam žmogui imtis iniciatyvos ir gydyti žvėrelį jokiais būdais nerekomenduojama. Tokiu atveju reikia kreiptis į gyvūnų globos asociacijas, kurios turi veterinarus ir gali nuspręsti, kaip padėti gyvūnui“, – informavo Kupiškio rajono aplinkosaugos pareigūnas.

Vis dėlto, stirnai baudos išrašyti nereikėjo. Medžiotojai ją nuvežė į mišką ir paleido savais keliais.