„Ažiotažo tikėjausi, nes visuomenė nebuvo paruošta šitam klausimui, nebuvo paaiškinta, kaip vyksta planavimas. (...) Dabar diskusija atsirado, gal kiek pavėlavo. Nieko blogo nepadarysime (...) Taip, tas plikas skaičius atrodo keliantis diskusijas, bet kai pamatai jo visą subtilybę, – aš neturiu jokio nerimo. Bet jeigu visuomenė kelia klausimą, tai turi būti atsakyta“, – Žinių radijui sakė K. Navickas.

Jis pabrėžė, kad leidimas padidinti kirtimo normas, kaip numatoma, įsigalios kitais metais, o kokios medžio rūšys bus kertamos ir kokiais procentais, tai yra aplinkos ministro kompetencijos klausimas: „Palaukime, pamatysime, šioje vietoje bėdos nematau.“

„Kitas dalykas, reikia nepamiršti, kad prie valstybinių miškų šį, gal kito mėnesio pradžioje prisijungs daugiau nei 2 tūkst. hektarų iš vadinamųjų rezervinių miškų. Tai jau ir matematiką įdėkime: čia papildomai 2 tūkst., o bendras padidinimas (kirtimo normos – BNS) per visą Lietuvos dydį yra 700 hektarų“, – pridūrė ministras.

Ministras teigia, kad kalbant apie miškų kirtimą, reikia siekti suderinti tiek ekonominius, tiek ir aplinkosaugos argumentus.

„Valstybinių miškų urėdijos (VMU) metinė apyvarta yra 160-170 mln. eurų, bet pridėtinė vertė – pagal baldų gamybą, rangos darbai, medienos perdirbimas – yra skaičiuojama 1,6 mlrd. eurų (...) Yra ir pragmatiškasis, ir žaliasis pradas. Jeigu prisimintume rinkiminę programą, kalbama buvo apie darną – darna yra tų dalykų suderinimas. Ideologinio skirtumo nematau, tikrai matau daug galimybių dabar dar labiau stiprinti ir aplinkosauginę dalį – neperlenkiant, bet labiau reglamentuojant, prižiūrint“, – sakė ministras.

Vyriausybė rugpjūtį nusprendė metinę miškų kirtimo normą penkeriems metams didinti 6 proc. (nuo 11 168 iki 11 850 ha). Galutinį sprendimą dėl kirtimo normų dar turi priimti Seimas.

Kilus visuomenės nepasitenkinimui dėl Labanoro regioniniame parke ir kitur kertamų valstybinių miškų, Seimui siūloma griežtinti miškų kirtimus. Parlamentarams ketvirtadienį ketinama pristatyti Miškų įstatymo pataisą – siūloma saugomose teritorijose apriboti plynuosius miškų kirtimus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)