Panašų vaizdą stebi kiekvienais metais

Lašalų susibūrimus Alytuje fiksuoja vietiniai gyventojai, kurie jau spėjo prie šio reginio priprasti. Vis dėlto, kitų vietovių gyventojai, išvydę šias nuotraukas sklindant socialiniuose tinkluose, stebisi ir teigia, kad nieko panašaus nėra matę.

Alytiškis Edgaras Paščiukas teigia, kad panašus vaizdas vykstant žuvauti jį pasitinka kiekvienais metais.

„Jie išsirita ir skrenda būriu. Daug apie juos nežinau, bet vaizdas tikrai įspūdingas. Jie išsirita prie Nemuno ir kyla į viršų. Žuvys jais maitinasi, todėl galima sakyti, kad naktį vanduo pabunda. Lašalai skrenda vandens paviršiumi ir visos žuvys sukyla jų gaudyti.

Edgaras pastebi, kad besibūriuojantys lašalai sukelia nemažai rūpesčių vairuotojams. Vabzdžius traukia šviesos, degančios ant tiltų, o per juos važiuoja vairuotojai. Kai mašinos važiuoja, juos sutrina ant kelio ir būna slidu.

Tuo metu alytiškis Mindaugas Kazlauskas teigia, kad važiuodamas pro lašalų būrius jaučiasi taip, tarsi būtų žiema.

„Kiekvienais metais taip nutinka. Važiavau pakankamai lėtai ir vis tiek susidaręs sluoksnis ant kelio privertė pasijausti kaip žiemą. Matomumas irgi buvo gana sudėtingas. Visa laimė, kad tokiu metu tuo keliu eismas nebūna didelis, todėl nenutiko nieko blogo. Didžiausia bėda, kurią teko girdėti – žvejams porą dienų žuvų Nemune nepavyks pagauti, nes žuvys labai mėgsta lašalus“, – teigia Mindaugas.

Tiesa, šių vabzdžių būriai pastebimi ir kitose vietose. Feisbuke lašalų gausa nusistebėjo ir Benediktas Vanagas, įkėlęs įspūdingą naktinio Vilniaus vaizdą. Regimą vaizdą jis pavadino „apokalipse“.

Lašalai miestiečiams pasirodo tik porai dienų

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė teigia, kad dėl lašalų sukeliamų problemų savivaldybė gyventojų nusiskundimų nesulaukia. Problema sprendžiama nuolat valant kelius.

Lašalai yra labai gležni, verpstės formos vabzdžiai. Lašalų lervos (nimfos) – mėgstamas daugelio žuvų maistas, gyvena vandenyje. V. Mačernienė pabrėžia, kad lašalų lervos yra geras vandens užterštumo rodiklis, nes daugelis jų gyvena tik švariuose vandenyse.

Jų lervos vystosi nuo 6 mėnesių iki 3 metų. Vystymosi pabaigoje po oda susidaro dujų sluoksnis, todėl lerva išplaukia į vandens paviršių.

Anot V. Mačernienės, vabzdžiai gali masiškai išskristi per vieną ar dvi dienas. Paprastai tai būna liepos pabaigoje. Lašalai skraido daugiausia vakare ir naktį. Suaugę lašalai gyvena labai trumpai – vos kelias dienas. Apvaisintos patelės kiaušinius deda į vandenį ir čia pat žūva. Todėl lašalai dar vadinami vienadieniais.

„Esant lietingam periodui daug žuvusių lašalų galima pamatyti ant tiltų, ypatingai – prie apšvietimo stulpų. Taip šiemet atsitiko ant Alytaus miesto savivaldybėje esančio Baltosios rožės pėsčiųjų tilto. Savivaldybės įmonė VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ žuvusius lašalus nuo minėto tilto nuvalė ir nuplovė“, – teigia V. Mačernienė.

Ar tikrai jų reikia bijoti?

Lašalas – įdomus vabzdys, kurio bijoti nereikia. Jis nesiurbia kraujo, jokių ligų nenešioja ir nei žmogui, nei kitiems gyvūnams ar augalams nieko blogo tikrai nelinki. Priešingai, lašalų pasirodymą galime laikyti geru ženklu. Lašalai rodo, kad vandens telkinys, prie kurio jie būriuojasi, yra švarus. Negana to, lašalai išduoda ir tai, kad vandens telkinyje gausu žuvų, mat, žuvims lašalų lervos yra labai svarbus maistas.

Šio vabzdžio gyvenimas – labai trumpas, todėl masinius lašalų susibūrimas galime stebėti vos 1-2 dienas metuose. Kai kurios lašalų rūšys tegyvena keletą valandų. Patelės, sudėjusios kiaušinėlius vandenyje, iškart žūsta.

Lašalų susibūrimai, kuriuos teko stebėti gyventojams, dar vadinami lašalų vestuvėmis. Išskridę iš vandens šie vabzdžiai sušoka savo poravimosi šokį, pasiblaško tarp pravažiuojančių automobilių ir netrukus žūva. Lietuvos entomologų draugija suskaičiuoja šalyje gyvenančias apie 67 lašalų rūšis.

Kaip atrodo lašalas? Tai ilgą, cilindrišką pilvelį turintis vabzdys, iš kurio išauga 2-3 ilgos, siūlus primenančios išaugos, dar vadinamos cerkais. Turi plonus, gyslotus sparnelius ir plonas kojas. Lašalai turi dideles facetines akis ir mažesnes paprastas akeles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)