Europos parkų diena minima nuo 1999-ųjų, prisimenant, kad 1909 m. gegužės 24 d. Švedijoje buvo įsteigti pirmieji devyni Europos nacionaliniai parkai.

Šiuo metu Europos parkų federacijai, kuri įkurta 1973 m. Vokietijoje, priklauso daugiau kaip 400 narių iš 36 valstybių. Tarp jų – ir Lietuvos saugomos teritorijos. Tai Žemaitijos ir Kuršių nerijos nacionalinių parkų, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko, Kurtuvėnų regioninio parko direkcijos ir Lietuvos valstybinių parkų ir rezervatų asociacija.

Mūsų šalies nacionaliniams ir regioniniams parkams tenka svarbus vaidmuo užtikrinant biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio išsaugojimą, tinkamą gamtos išteklių naudojimą ir atkūrimą, taip pat sudarant tinkamas sąlygas gamtai pažinti ir stebėti, ieškant sprendimų iškilusioms problemoms spręsti. Labai svarbi ir vietos bendruomenių pagalba bei indėlis saugant aplinką, todėl siekiama kuo glaudesnio valstybinių parkų ir visuomenės bendravimo ir bendradarbiavimo.