Kelkraščiu Telšiai - Varniai bėgančią mešką šiąnakt (gegužės 15 dieną) nufilmavo vietiniai gyventojai. Apie tai Varnių regioninio parko specialistams pranešė policijos pareigūnai.

Parko atstovai juokauja, kad dabar pagrindinis klausimas, kuris kankina ir parko darbuotojus, ir vietinius gyventojus, ar tai tas pats rudasis lokys, prieš kelias savaites pastebėtas Radviliškio rajone.

„Mes galvojame, kad tai tas pats lokys ir jis migruoja tolyn. Keliauja kažkur ir neturėtų ilgiau užtrukti. Lietuvoje meškos juk negyvena. Mūsų darbuotojai važiavo fotografuoti lokio pėdų. Tai matė, kad žolė ištrypta", - pasakoja Varnių regioninio parko atstovai.

Anot parko darbuotojų, sunku pasakyti, kokia kryptimi meška patraukė. Jos pėdsakai vedė į mišką.

„Mes seniai laukėm, pasirodant lokiui. Žemaitijos simbolis lokys, tai laikėm špygą ir štai pagaliau pajudėjo. Varniai - Žemaitijos širdis, mes su meškomis turime daug bendro, labai jų pasiilgom ir laukiame", - juokauja Varnių regioninio parko darbuotojai.

Varnių regioninis parkas savo feisbuko paskyroje pasidalino ir koordinatėmis, kurioje vietoje pastebėta bėganti meška. Jas rasite ČIA.

Specialistai įspėja, kad kelyje pastebėjus bėgančią, besiblaškančią mešką, jokiu būdu negalima jai signalizuoti, švilpti, šūkauti. Geriausia pristabdyti automobilį ir stebėti gyvūno veiksmus.

GRYNAS.lt primena, kad rudieji lokiai šį pavasarį itin dažnai pastebimi Lietuvoje. Gegužės 7 dieną, Krekenavos regioninis parkas savo feisbuko paskyroje pasidalijo Krekenavos apylinkėse užfiksuotais meškos pėdsakais. Anot parko direkcijos darbuotojų, apie pėdsakus jiems pranešė vietos gyventojai, įtarę, kad jų kaimynystėje galimai sukiojasi netikėtas svečias. Kaip vietinei žiniasklaidai tvirtino pėdsakus pastebėjęs vyras, šio plėšrūno vizitas į Panevėžio rajoną - unikalus atvejis. Anot pašnekovo, jo tėvas per 40 metų medžiotojo praktikos meškos pėdsakus matė pirmą kartą.

Jau po kelių dienų rudojo lokio pėdsakai pastebėti už maždaug 37 km, Radviliškio rajone, netoli Pašušvio gyvenvietės. Krekenavos regioninio parko darbuotojai mano, kad tai - ta pati meška, kuri svečiavosi Panevėžio rajone.

Meškos pėdsakai jau buvo užfiksuoti Dzūkijoje, Veisiejų regioniniame parke. Po kelių dienų rudąjį lokį Dzūkijos miškuose nufilmavo medžiotojas, o, praėjus dar kelioms dienoms, vaizdo medžaga, kurioje nufilmuotas rudasis lokys, pasidalijo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Manoma, Kad Dzūkijos apylinkėse fiksuota ta pati viena meška.

Nors lokiai ir vengia žmonių, Aplinkos ministerijos atstovas Selemonas Paltanavičius yra sakęs, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turėtų sekti informaciją apie šių plėšrūnų migraciją. Gamtininkas turi ir keletą patarimų, ką daryti, jei žmogus susitiko su meška.

„Tokie susitikimai būna netikėti ir nelaukti, tačiau visais atvejais reikia nekelti panikos, nebėgti – meška yra laukinis gyvūnas, ji tikrai nesiekia pažinčių su žmonėmis, tad pajutusi pavojų pati pasišalins. Meškai apsispręsti bus lengviau, jei garsiai kalbėsime ir leisime suprasti, kad kažkur netoliese yra žmonės“, – rekomendavo S. Paltanavičius.

Daugiau patarimų, ką daryti, sutikus lokį, rasite ČIA.