Šeštadienį, gegužės 13 dieną, feisbuke išplito vaizdo medžiaga ir nuotraukos, kuriose užfiksuota Saulėtekio studentų miestelyje, tarp bendrabučių, ramiai vaikštinėjanti porelė šernų.

Saulėtekyje užfiksuoti vaikštinėjantys šernai

Atvykėliai užfiksuoti vaikštantys tarp Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto bendrabučių. Studentai sunerimę iškvietė policijos pareigūnus, kurie pasirūpino nekviestais svečiais.

Šeštadienį vakare, kaip manoma, ta pati šernų porelė pastebėta jau Žirmūnuose, prie Neries. Mieste šniukštinėjantys laukiniai žvėrys kaipmat pritraukė gyventojų dėmesį. Šie susibūrė aplink šernus ir šėrė juos iš rankos. Kaip matyti iš gyventojų užfiksuotos vaizdo medžiagos, laukiniai gyvūnai drąsiai ėjo prie žmonių ir ėdė jiems iš rankų.

Nors daugelį gyventojų tokie vaizdai labai nustebino, gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad stebėtis nėra ko: seniai žinoma, jog šernų netoli Vilniaus esančiuose miškuose yra, o tai, kad pastaruoju metu jų atklysta ir į miestą, lemia afrikinis kiaulių maras ir populiacijos mažėjimas.

Šernas yra bandos gyvūnas. Jeigu 1 – 2,5 metų šernai sutinkami po vieną, tai, vadinasi, yra afrikinio kiaulių maro padariniai. Iš tos šeimos, iš bandos, likę pavieniai gyvūnai. Jis yra sutrikęs, jam sunku orientuotis, be to, čia pat, už Vilniaus, pakraščiuose, už Antakalnio, ne taip toli miškuose, jų visą laiką būdavo. Vien jau pagal jų veiklos požymius, sukastą velėną, dirvą matydavosi. Bet dabar, matyt, likę pavieniai žverys ieško prie ko galėtų prisiglausti, prie kitos bandos, šeimos. Patekę į nežinomą sau aplinką, pabaidyti jie dar labiau sutrinka ir keliauja", - aiškina gamtininkas.

S. Paltanavičius pabrėžia, kad šernų populiacija sumažėjusi, todėl jie sutrikę ir bando surasti sau palankią aplinką. Anot gamtininko, tai, kad laukiniai gyvūnai ėda iš žmogaus rankos, rodo, jog jie gyvenę žmogaus kaimynystėje ir yra pripratę prie draugijos, Tačiau, pašnekovas akcentuoja, kad vis dėlto žmonėms šerti šernų nereikėtų, nes taip daroma meškos paslauga gamtai.

„Maitinant taip laukinius gyvūnus, sakyčiau, daromas nusikaltimas gamtai. Lygiai taip pat ir šie žvėrys. Nėra taip, kad jie ateitų iš miško ir iš karto ėstų iš žmogaus rankos. Jie matyt, gyveno netoli žmonių. Gali būti, kad jie prie kavinių gyveno, greitai suprato, iš kur tas visas gėris. Žmonės, kurie taip maitina laukinį gyvūną, gali patys nukentėti, nes žvėris, paimdamas tiesiamą maistą, gali stverti. Jeigu jam nepatiks, jis gali ir reikalauti, dantimis stverti. Tikrai nereiktų šito daryti", - įspėja S. Paltanavičius.

Gali būti, kad tai - ne paskutinis šernų vizitas į sostinę. Kaip pasakoja S. Paltanavičius, Vilnius yra apsuptas miškų, todėl iš bet kurios pusės šernai gali ateiti į miesto teritoriją.

Gamtininkas įspėja, kad, sutikus šerną, geriausia prie jo neiti, jo negąsdinti, nešerti, skambinti bendruoju pagalbos telefonu arba aplinkosaugininkams. Priešingu atveju, laukinis gyvūnas gali ne tik pulti žmogų, bet ir staigiai išbėgti į gatvę, sukelti avariją, žūti pats ir sužaloti gyventojus.