Pirmųjų šio pavasario vėjalandžių šilagėlių žiedais savo feisbuko paskyroje pasidalino gamtos fotografas Robertas Patronaitis. Džiugią žinią jis pranešė balandžio 12 d.

„Žiedus aptikau Karšuvos girioje, šalia Jurbarko. Žinojau, kad jos ten auga, todėl nuvažiavau nufotografuoti. Praeitą savaitgalį sulaukiau skambučių net iš Klaipėdos – papasakok, kur jas rasti, mes atvažiuosim“, – apie sulauktą susidomėjimą retomis gėlėmis pasakoja gamtos fotografas.

Vis dėlto, vėjalandės šilagėlės kelia ne tik džiaugsmą, bet ir susirūpinimą. R. Patronaitis baiminasi, kad šis grožis – laikinas.

„Jų jau vienetai belikę. Va, pas mus vos keturi kupstukai, ir viskas. Kitais metais gal jų jau net nebebus. Kitose vietose taip pat vos vienas kitas žiedas matyti, bet aš ne miškininkas, tiksliai nežinau. Kokie motociklininkai varo, pervažiuoja ir viskas“, – teigia R. Patronaitis.

Vėjalandė šilagėlė Lietuvos raudonojoje knygoje priskirta 2(V) – pažeidžiamų rūšių – grupei. Tai yra daugiametis augalas. Žydi balandžio–gegužės mėnesiais.

Daugiausia randama Lietuvos prietryčiuose, o kitur arba reta, arba visai neaptinkama. Auga sausuose pušynuose, sauso miško aikštelėse, pamiškėse, ant sausų šlaitų, lengvuose smėlio dirvožemiuose.

Vėjalandė šilagėlė ne tik reta, bet ir pavojinga: visos augalo dalys nuodingos. Jos sultys, patekusios ant akių, burnos gleivinės, jautresnės odos, gali sukelti uždegimą.

Aplinkos ministerija perspėja, kad Lietuvoje draudžiama skinti, pardavinėti, perdirbti ar kitaip naikinti augalus, kurie įtraukti į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų sąrašą, Lietuvos Respublikos griežtai saugomų gyvūnų, augalų ir grybų sąrašą.

Už saugomų laukinių augalų neteisėtą rinkimą, žalojimą, naikinimą, paėmimą iš natūralios aplinkos arba kitokį neteisėtą jų įgijimą gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 28 iki 289 Eur, o už augavietės sunaikinimą – iki 144 Eur.

O štai čia galite pasigrožėti praėjusių metų vėjalandžių šilagėlių žiedais: